Любимо местно ястие заплашва сезона на ресторантите в Гърция

Цената на основните му съставки се повиши значително заедно с цените на енергията

Любимо местно ястие заплашва сезона на ресторантите в Гърция | StandartNews.com

Ресторантьорите в Гърция, които се подготвят за летния сезон, с притеснение гледат към потенциално вредното влияние на инфлацията, добре илюстрирана от увеличаващата се цена на популярна сред местните жители и туристите закуска, съобщи Ройтерс, цитирана от БТА.

Средните цени на ястието сувлаки се увеличават много по-бързо от показателите за инфлацията, която отбеляза най-високо ниво от 28 години и е около 10% според националните статистически данни.

Класическото ястие  от печено на грил месо, увито в плоско хлебче със салата и кисело мляко с чесън, сега струва средно 3,30 евро или 3,55 долара в района около Атина, което е с 30% повече в сравнение с миналото лято.

Цената на основните му съставки - месо, зеленчуци и олио, се повиши значително заедно с цените на енергията.

Войната в Украйна ни засегна много, заяви 79-годишният Танасис Голас, собственик на най-стария магазин за кебап в квартал Монастираки в подножието на Акропола.

Гръцките клиенти значително са намалели, казва той. Смятано от дълго време  за евтино ястие, достъпно почти за всички, сувлаки се превърна в продукт, който хората с ограничен бюджет вече се замислят дали да купят.

В миналото си купувах три или две сувлаки, днес си купих само едно, защото е много скъпо, а заплатите в момента са ниски, заяви Морина Нтоци, 58 годишна чистачка, която печели 720 евро месечно.

Съюзът на ресторантьорите в Атина заяви, че цената на свинското е нараснала с 30% през последните 12 месеца, цената на слънчогледовото олио, внасяно предимно от Украйна, е скочила със 125%, а сметките за електричество са се повишили с над 100 процента.

Надявам се войната да свърши скоро, заяви Спирос  Байрахтарис, чието семейство притежава ресторант близо до Акропола от над 140 години и който след удвояването на сметката му за електричество се мъчи да запази цената на неговото сувлаки под 3 евро за порция.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай