Лукарски: Каним шведския бизнес в България

Лукарски: Каним шведския бизнес в България | StandartNews.com

Министърът на икономиката Божидар Лукарски покани шведска бизнес делегация да посети България по време на есенния панаир в Пловдив, за да се запознае с възможностите за инвестиции и търговски партньорства в страната ни, пише fakti.bg. Поканата бе отправена на среща днес с посланика на Кралство Швеция със седалище в Стокхолм г-жа Н.пр. Луиз Бергхолм. От своя страна тя предложи посредством тяхната организация „Business Sweden" да бъде организирано посещение на български фирми в Стокхолм. Двамата изразиха мнение, че търговско-икономическите отношения между двете страни имат по-голям потенциал от сегашното ниво.

Божидар Лукарски сподели впечатленията от посещението си в Швеция през август миналата година и срещите си с министъра на предприемачеството и иновациите на Кралство Швеция Микаел Дамбери. Тогава двете страни договориха активно промотиране на България в Швеция и насърчаване на директните контакти между българските и шведските фирми. Министър Лукарски също така изрази надежда, че световният лидер в мебелното производство ИКЕА ще разшири присъствието си в България, както и партньорството си с български фабрики. Той отбеляза, че в това отношение има напредък след посещението му в седалището на световната мебелна компания ИКЕА през лятото на миналата година.

Божидар Лукарски постави и въпроса за засилване на пазарното присъствие на български вина до шведския пазар, където през последните години пазарният дял на нашата винарска продукция намалява поради политиката на Швеция на провеждане на търгове за внос на алкохолни напитки. Двамата говориха също за възможностите за коопериране във военно-промишлената област.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай