Лукарски: Дунарит може да продължи да работи, а друга фирма да продава

Лукарски: Дунарит може да продължи да работи, а друга фирма да продава | StandartNews.com

Лицензът може да се върне, ако фирмата поправи нередностите

Оръжейният завод „Дунарит" може и да не спира работа, а произведената продукция да се изнася през лицензите на други фирми от Военно-промишления комплекс. Това заяви икономическият министър Божидар Лукарски след среща с представители на работещите в предприятието. 

Близо 750 работници може да останат без заплати и работа заради невъзможността завода да продава продукцията си. На 25 февруари Междуведомственият съвет по отбранителна индустрия и сигурност на доставките спря действието на лицензите за търговия на русенската фирма. Мотивите са, че има сигнали на спецслужбите за заплаха за финансовата стабилност на страната. Подробности за нарушенията обаче не са оповестени, тъй като са класифицирана информация.

„До края на тази седмица тече срокът за обжалване на решението на съвета и ако ръководството на фирмата предприеме такава стъпка, има право да получи достъп до тази информация", посочи Лукарски. По думите му, ако дружеството отстрани причините, заради които е спрян лицензът, междуведомственият съвет във всеки един момент може да отмени решението си. Лицензите на "Дунарит" изтичат в края на юни т.г.

„Не сме удоволетворени от разговора с министър Лукарски, защото чуваме само „ако" и „ще" за някакво неопределено бъдещо време", заявиха представителите на двата синдиката в завода. "Факт е, че на 3 март продукция за милиони беше спряна за експедиция, а това означава, че няма да има приходи и пари за заплати", заяви Дияна Георгиева от КНСБ. Според Стоил Георгиев от КТ Подкрепа е невъзможно продажбите да стават чрез лицензи на други фирми, защото търговските договори са сключени с "Дунарит". „Оставаме с впечатлението, че някой иска да вземе процент от износа на нашата фирма", заяви Георгиев. Синдикатите обявиха, че не се отказват от протестни действия, за да защитят работните места. Те потвърдиха, че ръководството на завода подготвя документите за обжалване на спрените лицензи.

"Проблемите в "Дунарит" са доста тежки. Става дума за тежки финансови зависимости", заяви в Русе военният министър Николай Ненчев, който е съпредседател на междуведомствения съвет по отбранителна индустрия. По повод съдбата на работещите министърът коментира: "Когато говорим за национална сигурност, е по-важно да следваме приоритетите си, хората ще разберат". Той посочи, че не е било постигнато споразумение с ръководството на завода за утилизацията на боеприпаси, без стане ясно дали това има пряко отношение към спрения лиценз. "Имаме едни 190 000 мини, които силно ни безпокоят и които МВР охранява. Имаме и хиляди тонове боеприпаси, които трябва да бъдат утилизирани и в някаква степен разчитахме и на това дружество", каза министърът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай