Сряда,

Лозница е долината на малините

От: Станка Христова -
178
Лозница е долината на малините
A
A
A

Министреството на земеделието отчита устойчив  ръст на площите с ягоди и малини у нас,като само през последната година те са се увеличили с 15 %. Лозница е долината на малините, защото в този край браншът се развива най-бързо. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Лозница, по време на фестивала на малината, който се провежда там.

„Едно от предизвикателствата, които срещат производителите, е недостигът на работна ръка. Предстоят ни срещи с Министерството на труда и социалната политика, по време на които ще търсим решение и ще обсъждаме предложения от различни браншови организации в тази област“, обясни земеделският министър.

Мерки за защита от градушки поискаха малинопроизводители и производители на ягоди от държавата. Ако при зърнените култури загубите от градушки в един декар площ възлизат на 400-600 лева, при ягодоплодните щетите достигат  1800-2500 лева, заяви председателят на Българската асоциция на малинопроизводителите и ягодоплодните у нас Божидар Петков.

„Според международни прогнози природни явления от типа на градушките ще стават все по-интензивни на Балканския полуостров. Това прави още по-наложително изграждането на национална противоградна защита“, призна земеделският министър. Танева коментира, че от преди 3 години е започнало изготвянето на план за национална противоградна защита. Тогава  защитени са били 25% от земеделските площи. След навравените инвестиции от 13 милиона лева процентът вече е 30%.

Предвижда се покритието над страната с противоракетни площадки да стигне 100%. Това обаче ще се случи на база споделено финансиране между държавата и земеделските производители. Танева обясни още, че фермерите ще могат да получават обезщетения за щети от градушки и от Европа, но за целта трябва да се обединят в сдружение, което да работи подобно на взаимоспомагателна каса, като формира фонд за обезщетение от климатични събития.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички