Лозница е долината на малините

Това обяви земеделският министър Десислава Танева, която присъства на фестивала на малината в града

Лозница е долината на малините | StandartNews.com

Министреството на земеделието отчита устойчив  ръст на площите с ягоди и малини у нас,като само през последната година те са се увеличили с 15 %. Лозница е долината на малините, защото в този край браншът се развива най-бързо. Това обяви министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева в Лозница, по време на фестивала на малината, който се провежда там.

„Едно от предизвикателствата, които срещат производителите, е недостигът на работна ръка. Предстоят ни срещи с Министерството на труда и социалната политика, по време на които ще търсим решение и ще обсъждаме предложения от различни браншови организации в тази област“, обясни земеделският министър.

Мерки за защита от градушки поискаха малинопроизводители и производители на ягоди от държавата. Ако при зърнените култури загубите от градушки в един декар площ възлизат на 400-600 лева, при ягодоплодните щетите достигат  1800-2500 лева, заяви председателят на Българската асоциция на малинопроизводителите и ягодоплодните у нас Божидар Петков.

„Според международни прогнози природни явления от типа на градушките ще стават все по-интензивни на Балканския полуостров. Това прави още по-наложително изграждането на национална противоградна защита“, призна земеделският министър. Танева коментира, че от преди 3 години е започнало изготвянето на план за национална противоградна защита. Тогава  защитени са били 25% от земеделските площи. След навравените инвестиции от 13 милиона лева процентът вече е 30%.

Предвижда се покритието над страната с противоракетни площадки да стигне 100%. Това обаче ще се случи на база споделено финансиране между държавата и земеделските производители. Танева обясни още, че фермерите ще могат да получават обезщетения за щети от градушки и от Европа, но за целта трябва да се обединят в сдружение, което да работи подобно на взаимоспомагателна каса, като формира фонд за обезщетение от климатични събития.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай