Лоши новини за кредитите. Къде е проблемът

Какво съобщиха от БНБ

Лоши новини за кредитите. Къде е проблемът | StandartNews.com

Резултати от БНБ не дават много долбри новини за настоящата кредитна политика на банките.

През първото тримесечие на 2023 г. претеглените резултати от Анкетата за кредитната дейност на банките, провеждана от БНБ, показват затягане на стандартите за отпускане на дългосрочни кредити на големи предприятия и на потребителски и жилищни кредити и запазване без съществена промяна на стандартите за кредитиране на малки и средни предприятия.

Най-силно затягане на условията по кредитите както за фирми, така и за домакинства се отчита по отношение на лихвените проценти. 

Освен това при кредитите за предприятия се отчита по-съществено затягане и по отношение на премията за по-рискови заеми, а при кредитите за домакинствата – също и относно начисляваните такси и комисиони, посочват от банката.

Основно влияние за затягането на кредитната политика (кредитни стандарти и условия) на банките по отношение на корпоративните кредити е оказала цената на привлечения ресурс, а по отношение на потребителските и на жилищните заеми съответно повишената оценка на риска, за която най-много е допринесла оценката за общото състояние на макроикономическата среда.

В сектора на домакинствата годишният растеж както при жилищните, така и при потребителските кредити се запазва висок. Според експертите това до голяма степен се дължи на ограничените ефекти от повишаването на основните лихвени проценти в еврозоната върху лихвените проценти по депозитите и кредитите в сектора на домакинствата, което е сред основните причини за решението на Управителния съвет на БНБ за повишаване на процента по задължителните минимални резерви на банките.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай