Л.Борисов: Икономиката се справя добре на 5 фронта

Над 1,2 млрд. лв. е инвестирало Министерство на икономиката в помощ на бизнеса

Л.Борисов: Икономиката се справя добре на 5 фронта | StandartNews.com

Българската икономика има пет фронта, на които се справя добре. Първият от тях е нивото на безработицата. Това заяви министърът на икономиката Лъчезар Борисов в интервю за бТВ. Безработицата в България е по-ниска от средната за Европа. Само по мярката „60/40“ сме спасили 250 000 работни места, каза министър Борисов. По думите му ръстът на безработицата в началото на декември е бил очакван като резултат от новите ограничителни мерки.

Потреблението като процент от БВП запази своите стойности и дори расте по време на криза. Тоест – това е един от факторите на икономически растеж, изтъкна министър Борисов. На трето място са инвестициите. През третото тримесечие на 2020 се появяват данни за подобрение в структурата на БВП. Проектите, които са подкрепени по Закона за насърчаване на инвестициите, са за 850 млн. лв. По тях се разкриват над 4 000 работни места.

Финансовата стабилност на държавата и буферите, които тя има, са последните два фронта, на които страната ни бележи успех, подчерта министър Борисов.  

Над 1,2 млрд. лв. е инвестирало Министерство на икономиката в помощ на бизнеса в коронакризата. Отделно още 2 млрд. през социални програми на бюджета са стигнали до икономиката. Имаме и огромен обем проекти, които са сертифицирани по закона за инвестиции, каза министърът.

Моловете бяха затворени не заради магазините в тях, а защото се използват като паркова среда за разходки, коментира още Лъчезар Борисов. Той съобщи, че дали ще има разхлабване на мерките у нас ще стане ясно след четвъртък – 17 декември, когато здравният министър и всички останали министри ще представят анализите си. Според министъра на икономиката мерките у нас са били навременни и решението е взето на база международен стандарт – 600 заболели на 100 000 души население. На други места в Европа стигнаха до този показател по-рано, допълни Лъчезар Борисов. Той ще се бори да има зимен сезон и ресторантите към хотелите да работят, макар и само като кетъринг.

84 язовира се ремонтират в момента, съобщи министър Борисов. Борисов обяви, че се очаква в сряда Министерският съвет да гласува проекта за създаването на държавни бензиностанции.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай