Купуваме билет за влак от вкъщи и ресторанта

Избираме места в 12 влака на БДЖ, както за композициите на "Дойче бан"

Купуваме билет за влак от вкъщи и ресторанта | StandartNews.com

София. Вече можем да правим резервации на места и да купуваме билети за 12 влака на БДЖ, докато гледаме телевизия вкъщи, хапваме в ресторанта или чакаме половинката си да излезе от пробната в мола. В петък официално беше представена пилотната система за онлайн резервации и билетоиздаване на БДЖ. Тя предлага бърз и лесен начин за закупуване на билети за влак.

За първи път в "БДЖ-Пътнически превози" стартира централна информационна система, която обхваща процеса по издаването на билети от начало до край. Това заяви транспортният министър Данаил Папазов при представянето на системата. Успешното завършване на първия етап от внедряването на системата отваря нова страница в политиката на "Холдинг БДЖ" за обслужване на пътниците, каза Папазов и допълни, че първоначално тя ще обслужва 12 бързи влака по-двете основни направления от София до Варна и Бургас, спиращи на 55 гари.

Системата позволява визуален избор на спални и седящи места според желанието на пътника - до прозореца или коридора на вагона. По подобен начин става резервацията на места във влаковете на железопътния превозвач на Германия "Дойче бан". Разплащането става онлайн с кредитни и дебитни карти. Самият билет се получава на електронната поща на пътника и трябва да се разпечата на хартия. Закупените електронни билети са поименни, за да се гарантира уникалността им. За целта към всеки билет се генерира индивидуален Aztec код за потвърждение на данните. По време на пътуването разпечатаният билет се валидира от кондуктор с PDA устройство, чрез сканиране на генерирания Aztec код.

Българите летят до Гърция и Канарите

През предстоящите празници летище София ще изпрати чартъри с български туристи по слънчеви дестинации като Анталия, Шаржа и Тунис. Единични полети са заложени и до Бодрум, о-в Родос, Дубровник и Малта. Нови за тази година са предлаганите туристически продукти до Канарските острови и сицилианските дестинации Палермо и Катания.
По време на предстоящите празници на летище София ще бъдат обслужени и много чартъри от Москва, Киев, Донецк, Краков и Одеса.

На 31 декември и 1 януари, когато повечето авиокомпании традиционно отменят част от редовните си полети, на летище София се очаква да бъдат обслужени над 100 излитащи и кацащи самолети с близо 12 500 пътници. За целия период на коледните и новогодишните празници на летище София ще кацнат и излетят около 1300 самолета с близо 150 000 пътници.

КАТ: Зелена вълна при изходите на градовете

1,8 млн. българи очава КАТ в събота по пътищата на България. Според пътните полицаи толкова хора ще се качат в автомобилите си между 8 часа сутринта и 20 часа вечерта в последния официален работен ден. Пикът в движението обаче се очаква между 12 и 14 ч. Тогава пътните полицаи ще организират зелена вълна за изходите на големите градове, където се очаква най-голямото струпване на автомобили.

Още в петък на обяд задръстванията в столицата започнаха. Движението в центъра и по големите булеварди към изходите на столицата бе изключително натоварено. Колони от автомобили се образуваха и към големите търговски центрове, а моловете се пукаха по шевовете от клиенти в търсене на подаръци за Коледа.

Автобусните превозвачи пък чакат пик от пътници в неделя, а БДЖ вече прикачи допълнителни вагони към 29 влака.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай