Кукушева: Инфлацията е 20%, всичко поскъпва, хлябът също

ДДС на всички стоки и услуги да се намали на 9%, за да може да се обере поскъпването на основните продукти и услуги, предложи шефът на браншовия съюз

Кукушева: Инфлацията е 20%, всичко поскъпва, хлябът също | StandartNews.com

"Има покачване в цените на всички стоки и услуги. Отчитаме инфлация в рамките на 20%", каза пред bTV Марияна Кукушева, председател на УС на Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите.

По думите ѝ това неминуемо ще доведе до поскъпване на хляба.

"Тази година за първи път живеем и работим в условия на форсмажор. За първи път по време на жътва цената на зърното се покачи с 30%. За първи път имаме 200% покачване на газа и 150% покачване на цената на енергията. Има и 20% покачване на транспортните услуги, като в себестойността на хляба влиза и цената на човешкия труд, както и на ДДС-то", обясни Кукушева.

Тя каза още, че в бранша има недостиг на кадри в рамките на 20-25%, но той се компенсира по вътрешен механизъм от всеки производител.

"Има траен тренд на покачване на всички цени - и на енергията, и на суровините, и на транспорта, и на всички останали материали", каза Кукушева. Тя предложи ДДС-то на всички стоки и услуги да се намали на 9%, за да може да се обере поскъпването на основните продукти и услуги.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай