Кредиторите дадоха на БДЖ 45 дена да се издължи

Кредиторите дадоха на БДЖ 45 дена да се издължи | StandartNews.com

София. Да бъдат открити процедури за разпродажба на 25 дизелови мотриси "Сименс Дезиро", които се движат по второстепенни линии, и 3407 товарни вагона. За това са гласували представители на кредиторите на "Холдинг БДЖ" на проведеното вчера в София извънредно общо събрание на облигационерите, научи "Стандарт". Мотрисите и вагоните са обезпечение по Втория облигационен заем от 120 млн. евро, който банков синдикат отпусна по времето на кабинета "Станишев" на БДЖ за ремонт на товарни вагони и револвиране на стари кредити. Членове на синдиката са германската банка FMS Wertmanagement, австрийската KA Finanz, белгийската Dexia, BNP Paribas и КТБ.

Освен решенията за разпродажба на активите кредиторите са се съгласили и да отправят официално предупреждение за обявяване на целия облигационен заем за предсрочно изискуем.

Решенията нямат незабавно действие и няма да повлияят на оперативната дейност на двата превозвача - на пътници и на товари, казаха от "Холдинг БДЖ". Напротив, представителите на кредиторите се съгласили диалогът да продължи до намирането на взаимноприемливо решение за изплащане на дълговете, обясниха от БДЖ. Кредиторите високо оценили възобновяването на диалога с тях по време на сегашното правителство и изплатените през миналата година сериозни суми, но обяснили, че са притиснати от своите правила и акционери.

На общото събрание не били коментирани никакви срокове за изплащане на задълженията от БДЖ, които към края на април са близо 605 млн. лв.

Кредиторите дали да се разбере, че важно за по-нататъшните им действия ще бъде решението на Европейската комисия по искането на България за оказване на допълнителна финансова помощ на "Холдинг БДЖ", което се очаква до месец. Процесът тече от септември 2010 г., като тогава искането беше за 248 млн. лв. Миналата година се очакваше разрешение от ЕК да бъде оказана държавна помощ на холдинга с приходите от продажбата на "БДЖ - Товарни превози", но приватизацията беше прекратена от кабинета "Орешарски". Правителството поднови искането към ЕК, като според изявления на транспортния министър Данаил Папазов недофинансирането на БДЖ е около 300 млн. лв., и то след евентуалното разсрочване на дълговете на холдинга. Очаква се ЕК да разреши помощ за холдинга в рамките на процент от тези 300 млн. лв. недофинансиране.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай