Кръчмите губят 41% от пушачите

Кръчмите губят 41% от пушачите | StandartNews.com

София. 41% от пушачите влизат по-рядко в ресторанти, барове и кафенета, откакто е в сила забраната за пушене на закрито. За сметка на това посещаемостта се е вдигнала при 20% от непушачите. Това показва представително проучване на Агенцията за маркетингови изследвания "Ноема", направено по поръчка на Българската хотелиерска и ресторантьорска асоциация. В проучването са попаднали над 1000 души в пълнолетна възраст, като делът на пушачи срещу непушачи е 40 на 60.

Макар че са по-малко, пушачите посещават заведения повече и така делът на двете групи в един средностатистически бар се изравнява. Най-често посещаваните заведения са кафенетата и ресторантите, по средата са баровете и всички видове заведения, които могат да се нарекат кръчми, а най-рядко се ходи на дискотека.

Според Дивил Кулев от "Ноема" забраната не е постигнала ефекта, който търси. Данните показват, че едва 1% от пушачите са отказали напълно цигарите през последната една година, като част от тях не са се отказали от никотина напълно, а са заменили цигарите с електронни, обяснява специалистът. Три четвърти от анкетираните пушачи изобщо не са променили навиците си, но останалите над 20% са намалили пушенето. Като цяло пушачите, които пушат всеки път, са шест пъти повече от спорадичните.

Всеки десети анкетиран е заявил, че е виждал забраната да се нарушава на закрито и че се е пушело в последното заведение, което са посетили.

Не може да се каже дали хората свикват, или не с новия режим, коментира Кулев. Според него резултатите показват, че хората по-скоро подкрепят стария режим с отделните зали за пушачи и непушачи, отколкото пълната забрана.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай