Кой ще строи новия терминал на Летище София

Кандидатите предлагат от 20 до 33 млн. евро на година и различни екстри, за да управляват аеропорта ни 

Кой ще строи новия терминал на Летище София | StandartNews.com

* Кандидатите предлагат от 20 до 33 млн. евро на година и различни екстри, за да управляват аеропорта ни 

* При избора да се търси баланс между интереса на държавата и възможността за евтини полети, препоръчват икономисти

Кой ще строи новия терминал на Летище София? 
Това ще стане ясно след като бъде избран победителят сред петимата кандидати за концесията на аеропорта, чиито оферти бяха отворени на 9 май. Всички бяха допуснати да продължат участието си в надпреварата за 35-годишната концесия на летището. Основното условие е инвестиция от най-малко 600 млн. евро, която ще отиде за изграждането на трети терминал до десетата година на концесията. Предвидено е и разширяване на терминал 2.
До петата година концесионерът има задължение да направи и проучване дали е необходимо да се строи втора писта на летището. При доказване на необходимост от изграждането й, има задължение да я построи. Тъй като това са значителни инвестиции, е дадена възможност за удължаване на срока на концесията с още близо 12 години.
--------------------


На 11 април бяха подадени заявления от петима кандидати за участие в концесионната процедура за летище "София". Всички участници са сериозни компании с опит. Управляват европейски летища, които в последните години са сред лидерите, или такива, които се променят динамично. Някои от компаниите имат и сериозен опит в преструктуриране и поставяне на картата на летища, които преди това не са били водещи. 
Националният интерес е летището да е фактор за икономическо развитие, т. е. то да създава свързаност на България, и конкретно на столицата, със света. Което означава повече полети, повече дестинации и същевременно достъпни и разумни цени. 
Затова трябва да се търси баланс между финансовия интерес на държавата и възможността да расте трафикът, като се създават условия за повече пътувания на достъпна цена. Такъв трябва да е резултатът от една обективна оценка на офертите на всички участници, е мнението на икономистите. 
„Предложенията на участниците в процедурата по концесиониране на летище София показват много сериозно отношение за развитието на летището и превръщането му в достоен авиационен хъб“, заяви при отварянето на офертите транспортният министър Росен Желязков. 
Относно срока за приключване на работата на комисията по оценка на офертите, министърът заяви, че това е дълъг и сложен процес. „След като се види целия обем на документацията, както и детайлите по бизнес модела, техническите и икономическите предложения, ще има по-голяма яснота. Но трябва да се има предвид, че това не е процедура по Закона за обществените поръчки, а е процес, в който се изследват много елементи от предложенията за дългогодишно публично-частно партньорство, какъвто е Законът за концесиите“, поясни Желязков.
Министърът призова да не се правят спекулации и прибързани заключения кой ще бъде избраният концесионер. „Предстои нелек и много отговорен процес, при който ще бъдат оценявани финансовите предложения, с относителна тежест от 55% и техническите предложения, с относителна тежест от 45%, като крайната оценка ще бъде комплексна“, уточни Росен Желязков. Той подчерта, че както до сега, ще се разчита и на експертната оценка на международните консултанти по процедурата от Международната финансова корпорация (МФК), част от групата на Световната банка, в партньорство с Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР). 
Желязков изтъкна, че това е първата процедура, която е изцяло електронна. Заявленията и офертите са на електронни носители, а на хартия са единствено обвързващите предложения, които бяха отворени и прочетени публично.
Росен Желязков посочи, че е направено максималното, за да се гарантира сигурността и прозрачността на процедурата. По думите му, всички документи се съхраняват в защитени сейфове, които са под 24-часово видеонаблюдение, като е осигурено и 24-часово видеонаблюдение на сървърите, в които се съхраняват записите от видеонаблюдението.
Като гаранция зад държавата стоят Световната банка, Европейската банка за възстановяване на развитие и АФС. Те са гаранти за прозрачността, честността и конкурентоспособността на сделката и доверието, което инвеститорите имат към държавата. 
---------------------------

Големите в Европа участват в надпреварата

Ето офертите на участниците в процедурата за концесия на летище София по реда на тяхното отваряне са:

1. Консорциум „Витоша“: Директни полети до Пекин и Чикаго и олимпийски стадион

* Водещ член Манчестър Еърпорт Груп Оувърсийз Инвестмънтс Лимитид. Участник в консорциума е и BCEGI Кънстракшън (Великобритания) Лтд, с едноличен собственик Бейджин Кънстракшън Ейнджиниринг Груп:
* Годишно концесионно възнаграждение: 19 948 052,75 евро или 26,01 %.
* Размер на планираните инвестиции: 1 002 927 412 евро.
* Кандидатът предлага да построи трети терминал, да привлече нови авиокомпании, които да открият нови дестинации и така общият брой на маршрутите от София до различни точки на света да достигне 150. Посочени бяха директни полети от София до Торонто и Чикаго, както и до Шанхай, Пекин и Делхи.
Консорциумът разполага с 390 млн. евро за инвестиции в софийското летище и може да осигури над 1 млрд. евро от финансови институции. Всички тези мерки ще доведат до увеличаване на пътниците от 7.3 млн. през тази година, до над 22 млн. през 2054 г. или средният темп на годишното нарастване на пътникопотока се прогнозира да бъде 7.2%.

MAG разшири предложението си, подадено пред Министерството на транспорта, като добави и изграждането на стадион. Това е част от независима и допълнителна инвестиция на стойност от 600 милиона евро, която е извън обхвата на основната инвестиционна оферта от близо 1.5 милиарда евро. Така цялостното предложение за инвестиции на надвишава 2 милиарда евро. 
Консорциум Витоша (състоящ се от Manchester Airports Group (MAG) и нейният партньор Beijing Construction Engineering Group (BCEG)) предлага да вземе дейно участие в развитието на Airport City Sofia (Летищен град София), който ще включва нов национален стадион (построен по стандартите на УЕФА от категория 4), подкрепен от търговска зона, магазини, зона за отдих и логистични съоръжения, за да се създаде допълнителен бизнес зони София, както и такива за развлечения. 
Проектът предвижда новият стадион да бъде мултифункционален, напълно подходящ за националните отбори по различни видове спорт, световни спортни състезания, както и концерти и фестивали. Той може да бъде завършен навреме, за да бъде използван при евентуално одобрение на домакинството на България на Младежките зимни олимпийски игри през 2024 г. 

* Манчестър Еърпорт Груп (MAG) притежава и управлява три летища във Великобритания - Манчестър, лондонското "Станстед" и Ийст Мидландс, което е специализирано в превоза на товари. Трите аерогари обслужват близо 60 млн. пътници годишно, 70 авиокомпании и 745 хил. тона карго. MАG е публично-частна компания. Акционери са местните власти на район Манчестър и Industry Fund Management (IFM) - инвестиционен австралийски пенсионен фонд, притежаващ дял в 16 летища в Австралия и Европа, включително летище Виена. 
Партньорът BCEGI изгражда един от най-големите авиационни проекти - пекинското международно летище Даксинг, което ще разполага с 9 писти и ще обслужва 130 млн. пътници годишно.

2. Консорциум „Соф Кънект“: Карго и нов паркинг за 1459 коли 

* Водещ член Меридиам Ийстърн Юръп Инвестмънтс САС. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Флугхафен Мюнхен:
* Годишно концесионно възнаграждение: 24 542 010,30 евро или 32 %.
* Размер на планираните инвестиции: 608 000 000 евро.
* Консорциум „Соф Кънект" представи амбициозна стратегия за развитието на летището и ръста на пътниците, която ще бъде реализирана в четири фази. През първата е предвидено увеличаване на пътниците до 8.8 млн. до 2022 г. Планирано е да се направи ремонт на терминалите 1 и 2, както и открит паркинг за автомобили.
Втората фаза на проекта предвижда увеличаване на пътниците до 12.3 млн. до 2030 г. Тогава ще бъде направена и най-голямата инвестиция в изграждането на трети терминал от 608 млн. евро. Той ще е на около 800 метра от станцията на метрото и ще има 11 местостоянки. Разстоянието от летището до самолета ще се минава пеш от пътниците, а не по ръкав, заради предпочитанията на нискобюджетните авиокомпании. Ще бъде построен и нов паркинг за 1459 автомобила.
През третата фаза на развитие е планирано броят на пътниците да нарасне до 14.5 милиона до 2035 г. Заложено е новият терминал да бъде разширен с още 10 местостянки, а най-старият терминал 1 да се превърне в карго летище.
През последната, четвърта фаза, ще продължи разширяването на третия терминал, а пътниците ще се увеличат до 18 млн. през 2040 г.
* Летището в Мюнхен ще участва заедно с фонда Meridiam, базиран в Париж, с фокус инфраструктурни проекти в Европа, Северна Америка и Африка. Летището в Мюнхен е втората по натовареност аерогара в Германия след Франкфурт.

3. Консорциум ССБ София Еърпорт ДжейВи: Маршрути до САЩ и технопарк 

* Водещ член ССБ Зауервайн & Шефер Бау АГ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено Копенхаген Еърпортс А/С:
* Годишно концесионно възнаграждение: 26 050 000 евро или 30,97 %.
* Размер на планираните инвестиции: в обвързващото предложение няма посочен конкретен размер.
* Обединение "ССБ София Еърпорт ДжейВи"
обещава да разшири терминал 2 до 2024 г. с 4 нови местостоянки за самолети, а след това да изгради и нов, трети терминал, както и нов паркинг. Ще разработят и нови маршрути до САЩ. В плановете им влиза още изграждане на офис и технопарк.
Консултант по тяхната оферта е "Креди Суис". Не беше съобщен размерът на инвестициите им, но със сигурност те няма да са по-малко от 600 млн. евро, каквото е минималното изискване. Една четвърт от тях ще бъдат собствени средства, а останалите ще бъдат осигурени чрез заеми.
* Летище Копенхаген е собственост на Københavns Lufthavn, която менажира и аеропорта в Малмьо. Компанията е създадена през 1925 г., като в момента Дания има 39.2%. Мажоритарен собственик е Copenhagen Airports Denmark ApS (CAD), контролирана от пенсионните фондове Ontario Teachers’ Pension Plan (OTPP) и Arbejdsmarkedets Tillægspension (ATP). През 2018 г. през летище Копенхаген са преминали 30.3 млн. пътници. Летището ще участва с водещия партньор Sauerwein & Schaefer Bau AG, който се занимава със строителство и има проекти в Европа и Турция. Свързан е с групата ERG, Турция.

4. „Фрапорт България“ ЕАД: Трикратен ръст на пътниците и скулптура на кирилица

* За изпълнението на изискването за технически способности и финансови възможности е посочено Фрапорт АГ Франкфурт Еърпорт Сървисис Уърлдуайд:
* Годишно концесионно възнаграждение: 21 000 000 евро или 27,39 %.
* Размер на планираните инвестиции: около 615 000 000 евро.
* Компанията планира трикратен ръст на пътниците – до 19 милиона в края на 35-годишния период, увеличаване на капацитета на терминал 2 и нов трети терминал на 300 м от станцията на метрото. На входа му ще има монументална скулптура на кирилица, а вътре - галерия. Планирано е още увеличаване на местата за паркиране и изграждането на високотехнологичен бизнес парк. Размерът на обещаваните инвестиции е 616 млн. евро.
* "Фрапорт" е оператор на летищата във Варна и Бургас. Има 60% участие в дружеството концесионер "Фрапорт туин стар еърпорт мениджмънт", като неин местен партньор е компания от групата на "Химимпорт". Съвместно с гръцката Stantel, част от холдинга Copelouzos на Димитрис Копелузос, оперира 14 летища в Гърция, както и летищата в Любляна, Анталия и в Санкт Петербург. Компанията оперира още две летища в Бразилия, летището в Лима, Хановер и една аерогара в Китай. 

5. Консорциум „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ и „ТАВ Хавалиманларъ Холдинг“ А. Ш.: Зони за здраве и релакс

* Водещ член „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ. За изпълнение на изискването за летищен оператор е посочено „Еърпортс Де Пари“ ЕС. ЕЙ:
* Годишно концесионно възнаграждение: 32 824 938,77 евро или 42,80 %.
* Размер на планираните инвестиции: 903 000 000 евро.
* Наред с построяването на трети терминал, "Ей Ти Ви" декларираха и готовност да изградят нова писта при необходимост на летище "София". Обещават в новия терминал да има и зони за здраве, в които пътниците да релаксират преди полета. Предвиждат средногодишен ръст на пътниците с 3.1 на сто и достигане на близо 21 млн. пътника към края на концесията.
* „Еърпортс Де Пари“ ЕС.ЕЙ оперира трите летища под бранда Paris Aéroport и 26 аеропорта в света. ТАВ беше оператор на летището в Истанбул "Ататюрк", което остана в сянката на новото "Истанбул". ТАВ управлява и летища в Грузия, Тунис, Саудитска Арабия. През 2011 г. групата влезе в македонските летища в Скопие и Охрид, а през 2013 г. - и на летището в Загреб.
----------------------------

12,6 млн. лв. е печалбата на държавната компания

През последните години държавното дружество "Летище София" отчита непрекъснат ръст на приходи, печалба и пътници. Според финансовия му отчет за 2018 г., над 6.96 милиона пътници са минали през софийското летище, което е 7.3% ръст спрямо година по-рано. Печалбата на държавната компания расте с 10.8 на сто и достига 12.6 млн. лв. Увеличават се и приходите с над една пета до 168 млн. лв.


 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай