Конфискуват животни без пастир

Конфискуват животни без пастир | StandartNews.com

Забранява се придвижването на животни с неясен произход и здравен статус. Това гласят промени в Закона ветеринарномедицинската дейност, които прие Министерски съвет. Целта е да се намали незаконният внос, търговията и нерегламентираното придвижване на животни. Въвежда се и забрана за пускане на животни извън животновъдния обект без придружител. Всяко животно без надзор може да бъде източник на заболявания, да нанесе щети на друг земеделски производител или да бъде причина за пътнотранспортно произшествие, се посочва в мотивите. След приемане на закона всички животни, които пасат без надзор край пътищата ще бъдат конфискувани.

Животновъдите трябва да уведомяват незабавно ветеринарния лекар при влошаване на здравето на животните, гласят още промените. Ще се създадат и екипи от ветеринарни лекари от системата на Българската агенция по безопасност на храните, които да потвърждават или отхвърлят всяко съмнение за болести, за които има риск от бързо разпространение.

Ветеринарните лекари ще трябва да въвеждат до 48 часа от настъпването на дадено събитие (раждане на животно, продажба, смърт) данните в Интегрираната информационна система на БАБХ.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай