Събота,

Компенсациите за скъпия ток продължават още два месеца

От: Редакция -
1885
Компенсациите за скъпия ток продължават още два месеца
A
A
A

Компенсирането на небитовите потребители и на операторите на електропреносната и на електроразпределителните мрежи заради високите цени на електроенергията ще продължи до края на септември. Това реши правителството в оставка на днешното си заседание, съобщиха от пресслужбата на Министерския съвет (МС). Компенсациите по програмата ще бъдат изплатени до края на 2022 г. , съобщава БТА. 

Кабинетът прие програма за компенсиране за периода 1 юли 2022 – 30 септември 2022 г., която надгражда предходните действащи аналогични документи. От нея ще се възползват всички около 633 000 небитови крайни клиенти на електрическа енергия, както и операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи за технологичните им разходи. Индикативният бюджет на програмата е в размер на 2,448 млрд. лв., от които близо 2,301 млрд. лв. са предвидени за компенсиране на небитовите крайни клиенти и 147 млн. лв. – за операторите.

Средствата ще бъдат осигурени от допълнителни целеви вноски, които държавните предприятия от сектор „Енергетика“ ще предоставят на фонда „Сигурност на електроенергийната система“.

Програмата предвижда всички небитови крайни клиенти да бъдат компенсирани изцяло за разликата между реалната средномесечна борсова цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на Българската независима електроенергийна борса (БНЕБ) за съответния месец и базовата цена от 250 лв./МВтч.

Операторите на електропреносната и електроразпределителните мрежи ще бъдат компенсирани за електроенергията, която закупуват за технологичните си разходи. Компенсацията се изчислява като разлика между средната месечна цена за базов товар на сегмента „ден напред“ на БНЕБ и определената от КЕВР прогнозна пазарна цена от 421,08 лв./МВтч за оператора на електропреносната мрежа и 446,78 лв./МВтч за операторите на електроразпределителните мрежи. Компенсирането на операторите през третото тримесечие ще съдейства за намаляване на финансовия им дефицит, който се натрупва заради повишени технологични разходи. От своя страна, това е фактор, който ограничава необходимостта от поскъпване на мрежовите услуги за всички крайни потребители, в това число – и за битовите, се посочва в съобщението.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com