Кметът на Кърджали участва във „въздушната атака” срещу марокански скакалци

Кметът на Кърджали участва във „въздушната атака” срещу марокански скакалци | StandartNews.com

Кърджали. Два хеликоптера обработваха землищата на кърджалийските села Чилик и Скална глава, където нападнатите от скакалци площи са близо 3 500 дка.

Във „въздушната атака" се включи и кметът на Кърджали Хасан Азис, който прелетя с хеликоптер района. С кметовете на населените места бе обсъдена ситуацията, където основно са засегнати пасища. Стана ясно, че около Чилик е имало въздушно третиране срещу вредителите и през 2010 г.

Вече има засегнатите площи и в землищата на селата Бойно, Кобиляне, Велишане и Воловарци. Сигнали за нови огнища са получени от село Костино. В продължение на два дни в община Кърджали са третирани по въздух близо 7000 дка площи, които са засегнати от марокански скакалци.

Около 30 хил.лв. ще струва на община Кърджали въздушната акция. Очаква се средствата да се осигурят от Междуведомствената комисия за подпомагане и възстановяване. От общинска администрация посочват, че работят в синхрон с експертите от отдел „Растителна защита" към Областната дирекция по безопасност на храните.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай