Китай избра България за център по земеделие

Китай избра България за център по земеделие | StandartNews.com

Букурещ. Страните от Централна и Източна Европа и Китай ще учредят асоциация за насърчаване на сътрудничеството в селското стопанство, а неин център ще бъде България. Това стана ясно от словото на премиера Пламен Орешарски пред международния бизнесфорум в Букурещ.

"Приветстваме китайските предложения за съртудничество в рамките на инициативата и сме готови да се включим активно в тяхното осъществяване съобразно възможностите и интересите си и в съответствие с политиките на ЕС", отбеляза премиерът. Той посочи, че най-важен резултат за страната ни би бил увеличаване на китайските инвестиции и туристи, навлизането на повече китайски компании в техническите паркове и икономическите зони, както и осигуряване на по-свободен достъп на български стоки до китайския пазар. По думите му сред приоритетите ще бъдат по-тесните връзки в областта на земеделието.

Орешарски декларира българския интерес към съвместни инфраструктурни проекти, финансирани от китайската кредитна линия в размер на 10 млрд. долара за страните от Централна и Източна Европа. По-рано преди началото на форума Орешарски отбеляза, че може да поканим китайски инвеститори за автомагистрала Черно море, изграждане на тунел под Шипка и други проекти. По думите на премиера чрез кредитната линия от Китай могат да се финансират важни национални и регионални проекти, ЖП линии, магистрали, хидросъоръжения, пристанища, летища и др.

Орешарски подчерта, че Китай трябва да възприеме по-гъвкав подход по отношение на финансирането на проектите, съобразен с правилата на Евросъюза. По думите му подход, при който се допуска реализация на проектите чрез концесия или публично-частно партньорство би бил по-успешен. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай