Кипър прие "пътна карта" за използването на природен газ

Газпром предлага 2 миларда евро за гръцката ДЕПА

Кипър прие "пътна карта" за използването на природен газ | StandartNews.com

Никозия. Започнаха вторите потвърдителни сондажи в блок "Афродита", а през тази седмица предстоят важни международни контакти на кипърското правителство. Специална "пътна карта" определи етапите за проучване и добив на газ до 2020-а година, предаде БНР.

До 3-4 месеца ще станат ясни резултатите от вторите, потвърдителни сондажи за газ в блок 12 – "Афродита", в изключителната икономическа зона на Кипър, които започнаха в петък. Тези резултати ще определят много важна глава в използването на природния газ и развитието на енергетиката в Кипър, бе заявено на проведена в кипърското министерство на външните работи среща.

Потвърдителните сондажи трябва да определят точно залежите от гориво в първия блок край острова, който се разработва. Според първите сондажи, които бяха проведени през 2011-а година, количеството е повече от 200 млрд. кубически метра на площ от над 100 кв. километра.

Важни контакти за развитието на енергетиката в Кипър са на дневен ред и през тази седмица. Президентът Никос Анастасиадис обсъжда днес възможността израелски компании да участват в изграждането на терминала за втечнен газ на острова. По време на посещението си в Париж, което започва утре, Анастасиадис ще убеждава ръководството на френската компания TOTAL, спечелила лицензи за газови сондажи в два блока в зоната на Кипър, да започне възможно най-скоро проучванията си.

Кипърското правителство прие и специална "пътна карта" за използването на природния газ, която трябва да доведе страната до излизане от рецесията. Според нея още в края на тази година ще бъде подписан меморандум за изграждане на завода за втечнен газ, а окончателното инвестиционно решение за него ще бъде взето в края на 2015-а – началото на 2016-а година. Износът на природен газ от находищата на Кипър в Средиземно море трябва да започне в края на 2019-а или началото на 2020-а година, с което страната ще се превърне във важен енергиен център.

 

Междувременно, изтича срокът за подаване на оферти за приватизация на гръцката газова компания ДЕПА. Властите в Атина подкрепят руския монополист "Газпром", който предлага най-високата оферта, но не е ясно дали сделката ще бъде одобрена от Брюксел.

Очаква се политическо споразумение между Брюксел и Атина за инвеститора в гръцката газова компания.

Почти 2 милиарда евро предлага "Газпром", за да получи гръцката държавна газова компания. Офертата на руснаците доказва сериозен геополитически интерес към Гърция. Със сделката Москва цели да получи контрол върху гръцкия пазар и пряк достъп към европейския енергиен пазар.

Гръцката агенция по приватизация днес ще обяви допуснатите до търга фирми. Участват още 4 фирми, които претендират за инвестиции в гръцката газова компания, но цената на руснаците им намали шансовете за успех.

До окончателното споразумение се изисква решение на ниво Европейски съюз, където все още не е ясно дали няма да се достигне до блокиране на сделката. Брюксел се опитва да ограничи силното влияние на "Газпром" върху енергийния пазар, но Атина спешно се нуждае от руските милиарди, за да изпълни програмата по приватизация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай