Жесток проблем със сигурността на браузъра Safari

Експертите на Google откриха няколко уязвимости в браузъра Safari на Apple

Жесток проблем със сигурността на браузъра Safari | StandartNews.com

Експертите на Google откриха няколко уязвимости в браузъра Safari, предварително инсталиран на компютри, телефони и таблети на Apple. Както британският вестник Financial Times съобщи, доклад за уязвимите места, които са били фиксирани досега, се подготвя за публикуване от екипа за развитие на облачни услуги на Google.

Според публикацията уязвимостите, от които киберпрестъпниците биха могли да се възползват, са открити в програмния код Интелигентно предотвратява на проследяване (ITP), система за селективно блокиране на проследяването на потребителски навици в различни сайтове. Apple добави тази функция към своя браузър през 2017 г. специално за защита на потребителските данни, след което подобни инструменти се появиха в други браузъри, включително Google Chrome.

Както обаче сега твърдят експертите на Google, уязвимостите в ITP позволяват на потенциалните атакуващи да получат достъп до информация за уеб страници, посещавани от потребители и направени заявки за търсене. Така, решавайки един проблем, нова функция създаде друга.

От публикацията на FT следва, че уязвимостите са възникнали поради начина, по който ITP осигурява съхранение на данни на устройствата на потребителите. Изданието съобщава, че Apple е получила информация за недостатъци в работата на ITP и през декември е затворила вратички за хакери, но самата компания все още не е потвърдила официално това.

Обменът на бисквитки между сайтове, който е ограничен от функцията на ITP, дава възможност да се постави силно насочена (поведенческа) реклама, насочена към интересите на конкретен потребител. Въпросът за поддържане на баланс между поверителността на потребителите от една страна и интересите на собствениците на сайтове, рекламодателите и компаниите, които печелят пари от реклама и рекламен анализ от друга, предизвиква спорове между Google и разработчиците на други популярни браузъри.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай