Хиновски: Комплексът “Марица Изток” трябва да се преструктурира

Правилата на енергийната борса са несъвършени, наложително е да ги променим

Хиновски: Комплексът “Марица Изток” трябва да се преструктурира | StandartNews.com
  • У нас може успешно да се развива производството на водород, има две места, които са подходящи за изграждане на мощности
  • ВЕИ-тата не са панацея, трябва ни стабилен крак  - ядрената енергия
  • Водородът може да се използва в обществения транспорт у нас
  • Правилата на енергийната борса са несъвършени, наложително е да ги променим
  • България престъпно пренебрегна механизма за държавната помощ, който можеше да ни спаси от високите цени на тока. Спешно трябва да започнат преговори с ЕК за енергетиката, казва Иван Хиновски, енергиен експерт, депутат от ИТН, председател на енергийната комисия в парламента в специално интервю за вестник СТАНДАРТ

 

- Господин Хиновски, как виждате трансформацията на минната индустрия у нас с оглед на Зелената сделка?

- Бъдещето на производството на енергия от въглища е с ограничени перспективи. До 10 - 15 г. в цяла Европа въглищните централи ще произвеждат много малко количество електроенергия, защото глобите за емисиите, които трябва да се заплащат, ще бъдат толкова високи, че тази енергия става неконкурентноспособна. Не че това е излишно производство, но не е конкурентоспособно."Зелената" енергия носи конкурентоспособност и може да има сериозен принос в понижаване цената на електрическата енергия и повишаване конкурентоспособността на индустриите. Това се случва в Германия и Западна Европа. Аз обаче съм далече от този свръхентусиазъм относно "зелената" енергия, това преекспониране на нейната роля е вредно. Трябва да има балансирано развитие на производството на "зелена" енергия заедно с ядрена енергия, тъй като тя е изключително важна за енергийната сигурност. На енергийната система й трябва един стабилен крак и това е ядрената енергия. Не може да правим прекалено много "зелени" проекти, трябва да стоим стъпили на земята. И това е една от основните тези в стратегията, която ние от ИТН лансираме.

- ВЕИ плюс атомна енергия, но какво ще се случи с въглищните централи?

- Въглищните централи не могат да бъдат изхвърлени просто така от микса в следващите години. Но първоначално те трябва да се ползват с държавна подкрепа.България престъпно пренебрегна и не приложи този механизъм, който можеше в момента да ни спасява от високите цени на тока за битови абонати и индустрията. Ако правителството на ГЕРБ беше договорило с ЕК този механизъм за всички съпътстващи условия, за което се изисква много сериозен и задълбочен подход, въглищните централи можеха да работят до 2025-2030 г. без проблеми. Но управляващите пропиляха този шанс.

- Но нали за всички бе ясно, че идва краят на въглищните централи?

- Държавна помощ не е договорена. Това е най-тежкото обвинение, което аз мога да отправя към предишното ръководство на енергетиката. Защото от популизъм то не искаше да се ангажира със срока на затваряне на въглищните централи. Но то можеше да договори такива срокове, които да успокоят ситуацията, докато въглищните централи по естествен път излязат от експлоатация. Хората в комплекса "Марица Изток" - Мините и държавната ТЕЦ 2, щяха да са спокойни, че имат работа. Сега в момента тяхната работа е обречена на риск, защото високите цени на емисиите ги плащаме ние, с  нашите сметки за ток, тъй като няма държавна подкрепа. МИ2 е изключително важна за енергийната сигурност на държавата. Но при това управление тя непрекъснато работи на загуба. Там се наливат пари от нашите сметки за ток, от държавата. Това не може вечно да продължава така. За да работи ефективно, трябва да се модернизира, да се преструктурира производството.

- Това, което не е направено от правителството на ГЕРБ, може ли сега да се направи?

- Може. Това, което трябва да се направи, е в прерогативите на изпълнителната власт и по Конституция не може да бъде направено от Комисията по енергетика в парламента. Но това, което ние планираме, е да задължим министерството на енергетиката да започне незабавно преговори с ЕК и да предложи решение на Народното събрание с оглед на внедряване на механизъм за капацитет незабавно. Така ние ще покажем на ЕК, че имаме желание да сложим край на това безвремие. Знаете ли кое е най-трагичното? То е, че България не разговаря с ЕК по темите за енергетиката. ЕК ни е зачеркнала като партньор в преговорите.  Заради непопулярните тези, които упорито са  налагани от 4-5 г. насам.

- Какво ще се случи, след като възобновим преговорите с ЕК по въпроса за въглищните централи?

- Когато ние предложим плана, ще имаме няколко години спокойствие, че комплексът "Марица Изток" - държавната централа и мините, ще продължат да работят в следващите 3 г. , след което нещата се поставят на съвсем друга основа. До 2025 г. ние сме длъжни да направим пълна либерализация на пазара на електроенергия - без регулиран пазар, без държавна помощ за централите. Тогава всичко, което се произвежда в България - от въглищни, ядрена централа, възобновяеми, ВЕЦ-ове - всичко се анонсира на борсата.До тогава обаче централите трябва да направят всичко възможно, за да се реформират и да станат конкурентноспособни на пазара. Те трябва да мислят какво трябва да направят. Нужно е да диверсифицират производството си. Или да включат микс от беземисионна енергетика, като например ВЕИ, използването на биомаса за изгаряне, или да започнат бъдещото приложение на микса природен газ и водород.  След 10-15 г. водородът ще може да се използва и в енергийното производство, но за сега това не е ефективно, защото е много скъпо.

- Има ли водородът бъдеще в България?

-  България може да развие успешен бизнес за производство на водород. Сега и до 10-15 г. основното приложение на водорода е в транспорта и индустрията, но не в енергетиката. България може да стане производител на водород, който да изнася, тъй като целият сектор го търси. България има отлични възможности да направи две мощности. Едната е на площадката на "Белене", а другото място са табаните на Мини "Марица Изток". Идеята е този водород да се използва във всички големи градове в Южна България, в които общественият транспорт ще стане беземисионен. България ще получи приходи от съкратени емисии в транспорта. Така че това са политики, които се наслагват и могат да доведат до  обществени ползи - не само в енергетиката, а и за обществен транспорт, отопление. Топлофикациите у нас продължават да изгарят природен газ, за да топлят вода, която да я пращат по топлоразпределителните мрежи. По света има много топлофикации, които използват фотоволтаици, соларни системи. Така падат цените на емисиите, падат глобите на топлофикациите. Спада и цената на топлинната енергия, за която плащаме.- В последния вариант на Плана за възстановяване и устойчивост предвиждат ли се проекти за тази трансформация?- Единственото, което се предвижда, е построяването на газопроводи към комплекса "Марица Изток". В този 10-годишен период България може да разчита на заместващи мощности на природен газ в "Марица Изток", защото те имат много по-нисък емисионен фактор и ще паднат глобите за емисии. Този микс от горива може да включва малко водород, повече газ, а в последствие, когато има по-ефективни технологии и водородът поевтинее, да стане повече водород, по-малко газ.Така "Марица Изток" ще стане конкурентоспособна. Но тук изникват много по-големи въпроси - за кофинансиране. Защото ние изгубихме темпото и сега остават само няколко години, в които можем да използваме евтини европейски средства за такива проекти. През 2033 г. се слага край на помощта на Европа за газ и за въглища.

- Казахте, че площадката на "Белене" е подходяща за изграждането на завод за водород. Но в същото време препоръчахте да се развива и атомната енергетика. Как виждате бъдещето на проекта АЕЦ "Белене", който сега е на трупчета?

- Проектът "Белене" изгуби всички разрешителни, лицензии и нотификации в Европа. Вместо "Белене" много по-ефективен проект би бил 7-ми и 8-ми блок на АЕЦ "Козлодуй" като замесващи мощности на 5-ти и 6-ти блок. Докато работят 5-ти и 6-ти блок ние нямаме нужда от никаква нова ядрена мощност. Но след 10-20 г. тези блокове изчерпват ресурса си и трябва да бъдат спрени. Така че трябва да се готвим за този проект в "Козлодуй". Тези базови мощности ще са ни нужни, защото в този период няма да имаме други. Ще сме спрели всички въглищни централи, ВЕИ-тата и ВЕЦ-овете са екологични и ефективни, обаче има климатични условия, които влошават изключително тяхната работа. Ето, има един трагичен случай на 30 юли в Германия, въпреки огромната мощност на ВЕИ-тата там. В 10 часа вечерта изведнъж системата увисва с 11 000 мегавата дефицит на мощности. Наложи се внос от Франция и Чехия. Това се е случило заради горещото време и е типичен пример за това как ВЕИ-тата не са панацея. Важни са, трябва да ги развиваме, но балансирано.

- При последната криза с безумно високите цени на тока на енергийната борса едно от обясненията беше, че високите цени са заради надлимитните договори, при които се изкупува цялото предложено количество от определен купувач и после той вдига цената. Как може да се промени това?

- В правилата на борсата има редица недостатъци. Ние ще предложим да се сложат лимити, защото тези безлимитни договори са с големите търговци, които след това препродават на по-високи цени. Но това им е разрешено! Несъвършени са правилата, както тези, така и други, и трябва да бъдат променини.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай