Събота,

Ханке: "Бизнесът на Балканите е пагубно покварен

От: Редактор -
Ханке: "Бизнесът на Балканите е пагубно покварен
A
A
A

Правителството на САЩ няма практика да предоставя подробности и доказателства по отношение на санкционирани по закона "Магнитски", заяви в предаването "120 минути" по Би Ти Ви  американският икономист Стив Ханке.

"Министерството на финансите на САЩ е уверено във фактите, с които разполага, и са готови да се защитават и в съда при необходимост. Правили са го и преди, и имало е повече от 100 души, санкционирани досега по този закон и министерството никога не е губело дело.

Следователно, българите, ако обжалват и заведат дело, вероятността да загубят е 100%", категоричен е Стив Ханке.

Единствената разлика между корупцията по времето на комунизма и в сегашно време, е, че сега има много повече за крадене, отколкото тогава. Това не е нищо ново за България, отбеляза икономистът.

"Представете си ловец на едър дивеч, той иска да улови дивеча, иска голям трофей. Байдън иска голям трофей и затова санкциите се случват сега. Байдън е едва от няколко месеца на поста и се опитва да е много агресивен в налагането на санкции по закона "Магнитски", въведен през 2016 г.", обясни още Стив Ханке.

"Законът съществува, а в България корупцията е толкова голяма, че тя е просто лесна мишена, затова е така. Затова, това е и най-голямото действие по закона "Магнитски"", смята икономистът.

"Имаме обвинение към трима българи, както и към 64 фирми, свързани с тях. Резултатът не е безпрецедентен, дори и в ЕС. През 2019 г. беше санкциониран най-богатият човек в Латвия - Лембергс. Тогава и в Словашката република имаше санкциониран. И двете страни са членки на НАТО и ЕС, както и България. Не е безпрецедентно, не е за първи път", отбеляза проф. Ханке.

На всяко лице или предприятие, санкционирано по закона "Магнитски", е забранен достъп до щатския долар - не могат да го използват.

Това означава, че дори да нямат банкова сметка в САЩ, нямат достъп до щатския долар, така че ги ограничава в това", обясни Стив Ханке за последиците от наложените санкции.

"Нито едно голямо предприятие в България няма да работи с тези санкционирани фирми. Ако го направят, има опасност и те самите да бъдат санкционирани", добави той.

"Бизнес моделът на Балканите е пагубно покварен - моделът е този на протегнатата за подаяния ръка, искат само международна подкрепа от Западна Европа, а в случая на Сърбия - и от Китай. Това не е формула за успех, а за стимулиране и подхранване на корупция", изтъкна известният икономист.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички