Хампарцумян с ключов коментар за лихвите по кредитите

Последните данни за инфлацията в еврозоната сочат, че тя е около 10%

Хампарцумян с ключов коментар за лихвите по кредитите | StandartNews.com

Търговските банки у нас, макар и плавно, започнаха да увеличават лихвите по кредитите. Засега само за юридически лица, но според анализатори, до края на годината и за хората, които имат заеми. Да очакваме ли значително увеличение на лихвите по кредитите и какви са съветите на специалистите към домакинствата със заеми?

Семейството на Дорина Динова от Русе преди няколко години теглило ипотечен кредит. За да го изплащат децата ѝ работят по 12 часа. Налага се и да пестят. Дорина e икономист и разбира необходимостта от увеличаване на лихвите, но според нея това трябва да е разумно.

"Знаех, че това ще се случи. Живееш с мисълта и идеята, че няма да бъде толкова много, че ще можеш да ги покриваш. Дано да са разумни и дано наистина да се съобразяват с възможностите на кредитоискателите, на получателите, защото в противен случай в един момент нещата не са хубави", каза Дорина Динова пред БНТ.

От октомври БНБ увеличи основния лихвен процент с 0,5 пункта. Според експерти това няма да е последното увеличение. В момента две банки са предприели корекции в лихвите, засега само за юридически лица. Едната - с 0,11 пункта в лихвата по кредити за нови клиенти. Другата е увеличила лихвите по всички кредити, включително и новоотпуснатите.

"Основната причина лихвите по кредитите да се повишават е политиката на Европейската централна банка, свързани с повишаване на основната лихва", каза Десислава Николова, финансов анализатор.

Последните данни за инфлацията в еврозоната сочат, че тя е около 10%. Европейската централна банка е твърдо решена да предприеме колкото е нужно корекции в основната лихва, което означава последващи увеличения.

И според банкера Левон Хампарцумян лихвите по кредитите у нас ще продължат да се вдигат, но не рязко. Въпросът е дали ще е поносимо за хората.

"Ако някой не е взел кредит на ръба на възможностите си ще, е поносимо. Разбира се, всеки си прави сметката по начина, по който обслужването на един кредит да не му тежи прекалено много. Така че, ако някой е уверен в бъдещите си доходи и има тенденция те да растат, той може да си направи сметката и да не бъде притеснен от това, че лихвата би тръгнала нагоре."

Хампарцумян призова семействата, които с ипотечен кредит искат да закупят жилище, да го отложат или да изчакат. Ако е много неотложно обаче, да действат.

"Разбира се, трябва да си пресметнат нещата. Може би няма да е в най-престижния квартал, може би няма да е толкова голямо колкото бих искали, а само това, което могат да си позволят днес", каза Левон Хампарцумян.

Банкерът очаква вдигането на лихвите както и страха от война и рецесия да охладят имотния пазар.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай