Остро предупреждение от Каримански! Много голям риск за България

Той коментира и шансовете за съставяне на правителство

Остро предупреждение от Каримански! Много голям риск за България | StandartNews.com

Любомир Каримански отправи остро предупреждение! 

"Европейската комисия публикува данни, че икономическият ръст в България за 2023 г. няма да бъде толкова оптимистичен, колкото е на Министерството на финансите. МФ дава 1,8%, ЕК и доста от международните финансови институции предвиждат 1,5%. Много голям е рискът, ако до 10 юни не бъде приет бюджет", заяви в "Още от деня" финансовият експерт.

"Изпадаме в ситуация, в която колкото приходи имаме, толкова разходи можем да правим. А в същото време финансовият министър представи картина за първото тримесечие на 2023 г., която показва, че за първото тримесечие на 2023 г. темпът на разходите е два пъти по-висок от темпа на приходите за държавата."

ВИЖ ОЩЕ: Тревожна новина от Васил Велев за икономиката

Предупреди, че при липса на бюджет "ще трябва да се лишим с много неща, свързани със социалното подпомагане. Ще трябва да се лишим дори от част от неща, които са свързани с ежедневието на ведомствата и първостепенните разпоредители с бюджет. Трябва приоритетно да изпълняваме разходите дотам, докъдето ни стигат приходите."

Категоричен е, че трябва да се гледа цялата макрорамка за тригодишен период поне.

Каримански коментира, че в последните два-три дни шансовете за съставяне на правителство изглеждат все по-малко, особено след като в скандала в прокуратурата бяха намесени и политическите партии.

"Гибелното е, когато имаме политическа свързаност между т.нар. съдебна власт и политиката."

Прокуратурата трябва да работи с факти, а не с квалификации и с безпочвени политически послания.

Всичко, което става в държавата, заприлича на един сериал, замислен в края на 80-90-те години, а реализиран чак сега. Това, което става в държавата е толкова обезпокоително, че не е ясно имиджовата щета върху институциите как ще бъде преодоляна през следващите 3-4 години и повече дори.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай