Тревожна новина от Васил Велев за икономиката

Какво става

Тревожна новина от Васил Велев за икономиката | StandartNews.com

Васил Велев съобщи тревожна новина за страната. 

"Имаме забавяне на икономиката, това е факт, който отчита и статистиката. Не само на месечна база, вече и на годишна база се отчита спад в индустрията, отчита се спад в експорта. Затова прогнозата за БВП за 2023 г. е 1%, от МФ прогнозират 1,8% ръст на БВП", обясни в предаването „РеВизия” по NOVA NEWS председателят на АИКБ.

„Последните два месеца имаме цени под 200 лв. за мегават час, което прави компенсациите за момента ненужни, но ако гледаме очакванията за движението на цените на пазара, не всичко е толкова розово. Очакванията за последното тримесечие на тази година и за следващата година са за около 300 лв. за мегават час, припомням, че преди поскъпването цената беше около 112 лв. за мегават час”, обясни представителят на работодателите. Той е категоричен: „Няма помощ за бизнеса, от бизнеса е надвзето с 4,5 млрд. лева”.

Относно корпоративния данък той обясни, че този данък е на широка основа и е много събираем. Това било причина да не одобрява становището на синдикатите, които искат повишение на корпоративния данък.

"Ние губим по около 50 000 души ежегодно по демографски причини. При последните 2 преброявания за 10 г. сме изгубили около 800 000 души, което прави по 80 000 души годишно", каза Васил Велев по повод намаляването на инвестициите и на населението в страната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай