Каримански алармира: проблем с бюджета

Напълно възможно е до края на годината държавата да изтегли нов заем, предупреди той

Каримански алармира: проблем с бюджета | StandartNews.com

Напълно възможно е до края на годината държавата да изтегли нов заем. Това становище изрази финансистът Любомир Каримански.

По думите му събираемостта от ДДС е намаляла с близо 125 млн. лв. към края на юни, в сравнение с миналата година. "Това е един от най-големите приходоизточници в бюджета. Щом не можем да имаме приходи от ДДС, когато говорим, че икономиката ни е наред, то тогава това трябва да ни алармира, че имаме проблеми в структурата на бюджета", обясни той.

По думите на Каримански вносът силно намалява и това означава, че събираемостта на ДДС няма да може да бъде изпълнена.

"Към края на годината косвените данъци се съмнявам, че се достигнат това, което е зададено с 1,7 млрд. повече. Пътят е към дълг. Трябва да се вземе заем. Силно се съмнявам, че външните пазари ще откликнат, ако въобще откликнат. Тогава те (правителството) ще бъдат принудени този дълг да го реализират на местния пазар, а той ще иска доста висока цена, защото местният пазар знае, че правителството е притиснато", поясни Каримански.

Той предвиди, че в бюджетите за следващите две години също се предвижда да се "прибере" целият дивидент на Българския енергиен холдинг, което според него означава подготовка за приватизация.

Относно терминала "Росенец" пред Bulgaria ON AIR той изрази подозрение, че целта там е да се овладее инфраструктурата на входа и изхода на петрола.

"Силно ме притеснява какво ще стане и с Българската банка за развитие. Имам информация, че там се готвят процеси, които са силно притеснителни около приватизацията на ББР", заяви финансистът, като обясни, че вероятно фондовете, които се управляват към Европейската инвестиционна банка, ще бъдат извадени от ББР, а банката ще остане да развива търговска дейност и след това приватизирана.

"Там има едни лоши кредити, за които някой трябва да даде обяснение. Тази информация не е публична и ясна. Да проследим този портфейл. Миналата година, когато "Продължаваме промяната" управляваха заедно с другите коалиционни партньори, се отпуснаха много бързи кредити само срещу лична карта. Нека да видим тяхното здраве, колко е здрав този портфейл и дали може да се влоши във времето", призова финансистът.

Във връзка с Плана за възстановяване и устойчивост той каза, че страната ни е изпълнила само 33 от общо 66 критерия. Планът на правителството било до края на септември да бъде приет целият пакет от закони за ПВУ.

"Представете си само, за по-малко от 20 дни, без да бъде проведено и обществено обсъждане. Ние видяхме само в последните дни какви неща се приеха в парламента", допълни Каримански.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай