Петък,

Карантината удря бизнеса в пограничните региони

От: Рачо Рачев -
Карантината удря бизнеса в пограничните региони
A
A
A

Собственици на бизнеси от граничните райони в България и Гърция предупредиха, че не могат да управляват  дружествата си заради изискването  да спазват 14-дневна карантина при влизане в  двете европейски държави, предаде БНР. 

Те изпратиха писмо до правителството и Националния оперативен щаб с искане за преоценка на епидемичната ситуация и отпадане на ограничението.

За разлика от  отпадналата14-дневна карантина за сезонни работници и международни шофьори, собствениците на  фирми от България и Гърция  не могат да  преминават границата  при същите условия.

Това е сериозна пречка да  рестартират  бизнеса си и да  върнат  хиляди хора на работа, заяви адв. Борис Харизанов, един от авторите на протестното писмо. 

"В Югозападна България има хиляди предприемачи, които са на практика в невъзможност да управляват своите дружества", обясни адвокатът. 

Над 2500 са гръцките фирми, регистрирани на територията само на община Петрич, заяви зам.-кметът по финансите Борислав Коларов.

Невъзможността да управляват бизнеса си се отразява на доходите на хората, повечето от които са  на борсата или в неплатен отпуск. Пострадал е и общинският бюджет.

"Приходите, които не сме успели да съберем, вече възлизат на близо половин милион", изчисли Коларов. 

Местните власти в граничните райони се надяват на бързо решение на проблема между двете държави: "В посока подобряване възможността на бизнеса в пограничните райони".

Бизнесът обаче е категоричен, че условието за 14-дневна карантина пред собствениците на фирми от двете държави трябва да отпадне незабавно. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички