Каним Русия за хъба Балкан

Каним Русия за хъба Балкан | StandartNews.com

България разглежда руския природен газ като един от източниците за доставки за газоразпределителния център "Балкан". Това стана ясно по време на работната група "Енергетика" към Междуправителствената българо-руска комисия за икономическо и научно техническо сътрудничество, която заседава в София. С руските партньори е била обсъдена концепцията за хъба "Балкан".

Проектът е важен от гледна точка на диверсификацията на източниците и маршрутите за доставка на синьо гориво за нашата страна. По време на разговорите е представен статусът на проекта и създадената през декември 2015 г. съвместна работна група между ГД "Енергетика" на ЕК и българското правителство, свързана с реализацията на този проект. Енергетиката заема водещо място в двустранните отношения между България и Русия. Москва е важен енергиен партньор за България, основен доставчик на петрол, природен газ и ядрено гориво, както и ключов партньор в процеса по модернизация на АЕЦ "Козлодуй", стана ясно по време на срещата. България продължава да бъде важен транзитьор на руски природен газ за Турция, Гърция и Македония. Двете страни декларираха интереса и готовността си да развият взаимноизгодните отношения в областта на газовия отрасъл. Страните отбелязаха успешното сътрудничество за продължаване срока на експлоатация на блокове V и VI на АЕЦ "Козлодуй", както и предоставянето на услуги по модернизацията и доставката на резервни части за АЕЦ "Козлодуй".

Обсъден бе и потенциалът за развитие на двустранните отношения и реализацията на съвместни проекти в сферата на електроенергетиката. Преносните оператори на електрическа енергия на двете страни ще започнат обмен на опит, в това число и за работа при тежки климатични условия.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай