Понеделник,

Страшна прогноза от икономист. Какво ни чака?

От: Агенция Стандарт -
3947
Страшна прогноза от икономист. Какво ни чака?
A
A
A

„Процесът следващата година ще бъде горе-долу същият като през 2008 - 2009 г. Тогава имаше сериозна финансова криза. Трудно е да се каже дали ще бъде рязък шок. Очаква се забавяне на икономическата активност”. Това обясни в "Интервюто в Новините на NOVA" Калоян Стайков, главен икономист в Института за енергиен мениджмънт. По думите пандемията се е отразила като природно бедствие или война на икономиката ни.

„Мерките трябваше да са сериозни, моментални и всеобхватни. За да може както бизнесът, така и населението да се успокои. Самият икономически шок от пандемията беше около 3 месеца. След това започна възстановяването, но стимулите не изчезнаха. Високите цени се дължат частично на това”, каза икономистът.

„Когато в началото на годината се обсъждаше бюджетът за 2022 г., тогава той беше представен като инвестиционен. Беше зададена рамка за изключително щедри и инвестиционни разходи, които се очакваше да стимулират допълнителна икономическа активност и да доведат до развитие. В средата на годината се видя, че той буквално изчезна и всичко беше прекроено така, че да се харчат пари за помощи, пенсии. Тоест, той стана социален. Когато се теглят пари, за да се покриват социални разходи, това не води до икономически растеж. Трябва да подходим по-консервативно, за да сме готови да посрещнем евентуални негативни шокове вбъдеще”, поясни Стайков. 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com