Какво готви общината в помощ на такситата в София

Срокът за облекчение да важи до края на следващата година

Какво готви общината в помощ на такситата в София | StandartNews.com

Таксиметровите шофьори да бъдат освободени от общинската такса за заплащане на дубликат за разрешение за превоз и за холограмен стикер, предлагат членове на Столичния общински съвет.

Срокът за облекчение да важи до края на следващата година, а мерките се посочват като част от пакета на общината за справяне с последиците върху бизнеса, заради извънредното положение.

Предложенията за облекчаване на таксиметровия бранш в София се случват след постъпили редица оплаквания от самите превозвачи. До тази седмица техните искания бяха само посочени от членове на транспортната комисия към Столичния общински съвет, но вече конкретни мерки, които могат да бъдат взети, са мотивирани в доклад, който предстои да се гласува на тазседмичното заседание на СОС.

“Става въпрос за освобождаване от тези такси, които се заплащат - за издаване на разрешение, за холограмен стикер, светлоотразителните номера, които виждаме на всеки таксиметров автомобил, чиято такса е в размер на 25 лв. В по-голямата част от случаите се заплащат на около шест месеца, което ще доведе до намаляване на разходите за извършване на дейността в рамките на 50-75 лв. в общия случай”, разказва Зафир Зарков, заместник-председател на комисията по транспорт и един от вносителите на доклада.

Друг вносител на доклада за подпомагането на таксиметровия бранш - Калоян Паргов, който също е зам.-председател на комисията по транспорт към СОС, каза, че шофьорите са настоявали и за намаляване на т.нар. „алтернативен данък“.

Подобно решение може да бъде взето в края на годината, когато се отчетат икономическите ефекти от извънредното положение.

Вносителите на доклада за подпомагането на таксиметровия бранш се ангажират да отправят и искания към Народното събрание за това общинските съвети да бъдат по-гъвкави по отношение на удължаване на срокове за заплащане на такси и разсрочването им на вноски, поясни председателят на транспортната комисия Карлос Контрера.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай