Какви символи ще сложим върху българските евромонети

Отговорната институция за това е БНБ

Какви символи ще сложим върху българските евромонети | StandartNews.com

Българската държава започна подготовката за сечене на евромонети, които да се използват от страната след присъединяването към валутния съюз. България подписа днес меморандум за разбирателство с Европейската комисия и председателят на Еврогрупата, който очертава практическите стъпки, които трябва да бъдат извървяни до влизането в еврозоната. Тези стъпки засягат сеченето на определени количества пробни монети с изображенията на общите страни на евромонетите и избора на националните дизайни на българските евромонети.

Започна се! Ще сечем евромонети

От Министерството на финансите описаха меморандума като „важна стъпка“ по пътя към приемането на еврото. От българска страна документът е подписан от управителя на Българската народна банка Димитър Радев и служебния финансов министър Росица Велкова. От европейска страна той е парафиран от председателя на Еврогрупата Паскал Донохю, заместник-председателя на Европейската комисия Валдис Домбровскис и еврокомисарят за икономиката Паоло Джентилони.

Всяка страна има право на свои символи върху едната страна на евромонетите. Според приетия План за въвеждане на еврото от края на месец май, България скоро трябва да пристъпи и към избор на дизайн на национална страна на евромонетите. Отговорната институция за това е БНБ. След официалното взимане на решение за въвеждане на еврото в България от Съвета на Европейския съюз България може да пристъпи и към производството им.

Меморандумът не гарантира, че България ще влезе в еврозоната през 2024 г., когато е планирано. Според гуверньора на БНБ шансовете на България за въпросната дата са между 30 и 40%.

Аналогичен документ бе подписан и с Хърватия в края на 2021 г., а половин година по-късно тя бе официално приета като 20-ият член на валутния съюз, припомня economic.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай