Започна се! Ще сечем евромонети

Голяма новина съобщи Румен Радев

Започна се! Ще сечем евромонети | StandartNews.com

"Преди минути в Брюксел се подписа изключително важен документ. Това е меморандум, с който България започва подготовката за сечене на евромонети." Това съобщи президентът Румен Радев, който участва в срещата на върха ЕС-Западните Балкани в Тирана.

"Това е признание за усилието на няколко правителства и особено признание от всички страни в еврогрупата след щателни анализи за усилието на служебното правителство да се справи с огромната инфлацията. Това е признание, че служебното правителство успява, то пречупи тренда и това се отчита. Признават се и усилията за гарантиране на макрофинансова стабилност. Това е успех наистина за България", коментира пред журналисти държавният глава.

"Ние в България най-добре знаем, че без пълноценната интеграция на страните от Западните Балкани не можем да говорим за сигурност и стабилност на цяла Европа", добави Радев.

По темата за Шенген президентът увери, че работата на всички нива на дипломацията продължава, но трябва да се свърши работата и в България.

"Затова моят съвет е тази тема да не се политизира, нека да не се използва за лична разправа между партийни лидери. Има нещо много важно, което трябва да се свърши, и това го заявявам най-отговорно - този парламент трябва да приеме законите по Плана за възстановяване и устойчивост, които касаят съдебната реформа. Това е нещото, което задължително трябва да се свърши", подчерта Румен Радев и продължи:

"Имаме всички шансове догодина, и това го знам от разговорите с колебаещите се страни, България да се присъедини към Шенген, но това до голяма степен зависи от нас и това как ние ще играем тази игра на терена на дипломацията без емоции".

Попитан за твърденията, че е имало стрелба по сирийски мигранти на границата ни, Радев коментира, че се извършва щателна проверка, която досега е показала, че е имало агресивно отношение от страна на бежанците, автомобил на гранична полиция е потрошен, а български полицай е бил ранен при изпълнение на служебните си задължения.

"Нямаме факти, нямаме доказателства и данни за произведен изстрел от български полицай към мигрант", категоричен беше президентът.

В отговор на въпрос за изказванията на ПП по негов адрес, Румен Радев отговори, че лъжата разбива обществото и политическата система, затова е важно да няма лъжа, пише dir.bg.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай