Неделя,

Кадиев плаши потребителите с цената на тока

От: Агенция Стандарт -
471
Кадиев плаши потребителите с цената на тока
A
A
A

Най-вероятно увеличението на цената на тока за битовите потребители след Нова година ще бъде над 20 процента. Това каза в предаването „Лице в лице“ Георги Кадиев, председател на „Нормална държава“. Той допълни, че ситуацията с „Топлофикация София е "абсолютно драматична":

„Септември месец имаше 20,5% ръст на цената, октомври месец 36,6%, за ноември вече искат 31,9%. Това е натрупан ръст само за 3 месеца 117%. "Топлофикация" купува на свободния пазар от „Булгаргаз“ на различни цени, а продава на една цена, която е заложена за една година и трупа загуби. Те до края на годината ще натрупат поне 250 млн. допълнително върху този близо милиард, който имат до момента.

Най-много е вносът на високи цени от чужбина, защото ние вече се свързахме с целия европейски пазар и сме скачени съдове. Когато там е високо, и при нас е високо. Може да е малко по-ниско, но не много. Ако е много по-ниско, тогава всички вземат българската енергия и я изнасят навън, защото там е скъпо“.

Кадиев каза, че търговете, които „АЕЦ „Козлодуй“ е направила преди 2 седмици са абсолютно недопустими.

„Аз лично съм го казвал на министъра на енергетиката, че тази енергия ще бъде изнесена. Защото те я продадоха на крайно ниска цена с аргумента да я купят български фирми и цената на борсата да спадне. Виждате каква е цената. 

В същия ден ТЕЦ „Марица Изток“ направи търг на цена 288 лв. мегаватчаса и я продаде. Приемаме, че това е пазарна цена, макар че и тя е под пазарната. АЕЦ „Козлодуй“ излиза с цена 180 лв., или 186 лв. 100 лв. под ТЕЦ „Марица Изток“, наддават, стигнаха до 237 лв. средна цена. Явиха се хърватски, чешки, унгарски, швейцарски фирми, накупиха всички, изнесоха“.

По думите му ние субсидираме чужди икономики, вместо АЕЦ „Козлодуй“ да продаде енергията на висока цена, да вземе парите и после по някакъв да ги разпредели като дивидент към държавата, а държавата вече да ги разпредели към бизнеса.

По повод излизането от коалицията с БСП Кадиев заяви, че му е било казано, че партийната организация в Стара Загора не го харесва.

„Не влязох в повече подробности, защото никога не съм се интересувал от вътрешно партийните неща на БСП, те са си техен проблем и никога не съм искал да се харесвам на нечия партийна организация. Това, което исках, е да привличаме гласове“.

Той допълни, че за него реакцията на обществото в Стара Загора е много по-важна:

„Получих много подкрепа, включително и вчера, по време на протеста на миньорите. Те ме срещнаха на пътя случайно и ме поканиха да участвам заедно с тях, което ако не бяха видели каква кампания правим и как защитаваме „Марица Изток“, нямаше да се случи“.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com