Израелски фирми инвестират у нас

Либерман похвали Йовчев за сигурността

Израелски фирми инвестират у нас | StandartNews.com

София. Израелски компании имат интерес да инвестират у нас. Това стана ясно след срещите на израелския министър на външните работи Авигдор Либерман с премиера Пламен Орешарски, президента Росен Плевнелиев и вицепремиера и вътрешен министър Цветлин Йовчев. Стремим се да намалим бюрокрацията и да създадем добри условия за инвестиции, обясни министър-председателят на срещата с дипломат номер 1 на Израел.

Според Орешарски могат да се насърчат израелски вложения в областта на високите технологии и в частност в земеделието и реиндустриализацията. От своя страна Либерман предложи да се изработи стратегия за по-добро икономическо взаимодействие между двете страни и да се проведе среща с бизнес общността на Израел. Двете страни ще набележат и конкретни проекти за сътрудничество, стана ясно при срещата на "Дондуков" 2.

Според Плевнелиев двете страни могат да си партнират в сферите на информационните и комуникационни технологии, здравеопазването, биотехнологиите, енергийната диверсификация, производството на храни и в сферата на сигурността. Либерман потвърди готовността на Израел да продължи да ни помага при разследването на атентата в Сарафово, а Йовчев заяви: "Оптимист съм, че ще установим тези, които стоят зад атентата". Двамата министри се обединиха около необходимостта от ефективно международно сътрудничество в противодействието на тероризма и други заплахи за глобалната и регионалната сигурност. Те ще работят за изграждането на Регионална група за реакции при кризи и извънредни ситуации.

"Истински сме доволни от развитието на двустранните отношения между Израел и България, радваме се на много добро политическо сътрудничество и днес е важно за двете правителства да укрепим икономическите отношения", заяви пък Либерман след среща с българския му колега Кристиан Вигенин. Родният дипломат номер едно изтъкна важността "да привлечем значителни израелски инвестиции в страната и това е от ключов приоритет от нашето сътрудничество". Сферите от взаимен интерес са високи технологии, комуникации, здравеопазване, земеделие и туризъм. "Има голямо развитие в туризма през последните години и потенциалът също е голям, надяваме се в бъдеще той да бъде развит", изтъкна Вигенин.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай