Изненадваща рокада в "Булгаргаз"

Данъчен началник от Видин смени Димитър Гогов на шефския пост

Изненадваща рокада в "Булгаргаз" | StandartNews.com

София. Шефът на данъчната служба във Видин Шишман Чаушев става шеф на "Булгаргаз". Дългогодишният изпълнителен директор на компанията Димитър Гогов изненадващо бе освободен от поста си. Решението е било взето на закрито заседание от Съвета на директорите на газовата компания на 1 ноември - само ден след като у нас на официално посещение беше председателят на Управителния съвет на "Газпром" Алексей Милер. Той беше в София на преговори с премиера Пламен Орешарски и министъра на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев. След продължилата над 4 часа среща у нас беше даден официално стартът на строителството на газопровода "Южен поток" със заваряването на първите тръби в бъдещата компресорна станция "Расово" край Видин. Гогов не бил предупреден за уволнението си, заяви самият той пред "Стандарт". Разбрал за него, след като видял в Търговския регистър заявлението за промяна на ръководния състав на "Булгаргаз". То е заведено там в четвъртък в 17,02 ч, потвърдиха за "Стандарт" от Агенцията по вписванията. От икономическото министерство съобщиха, че "промяната в "Булгаргаз" е с цел успешното развитие на компанията".

Гогов е изпълнителен директор на "Булгаргаз" от 2007 г. насам. Кариерата му в компанията обаче започва още през 1999 г. Сред най-трудните му задачи на поста бе да се справи с газовата криза след спирането на руските доставки през януари 2009 г., както и преговорите с "Газпром" за новия договор за доставка на газ, който влезе в сила на 1 януари т. г., а цената на синьото гориво беше значително намалена. От няколко години Гогов се опитваше да направи "Булгаргаз" компания с регионално значение, като работеше дружеството да започне да продава газ и на клиенти в съседни държави.

47-годишният Шишман Чаушев е от Смолян. Завършил е Стопанската академия в Свищов. Идва във Видин заради жена си, която е от този град. Двамата имат дъщеря студентка. Преди два дни Чаушев пуснал по мрежата обръщение до своите колеги от данъчната дирекция във Видин. В него пишело, че днес е последният му ден на работа в офиса. Колегите му помислили, че е уволнен заедно с други шефове от различни служби. Но не - Шишман Чаушев е извикан в София за по-отговорна задача. Във Видин вече не помнят кой го е предложил за шеф на приходната администрация. Според едни това е станало по времето на НДСВ, а според други е кадър на ДПС. По време на правителството на ГЕРБ е оставен спокойно да работи, не е имало дори и слухове за махането му при положение, че почти всички данъчни дирекции в страната са имали нови директори. Шишман Чаушев остава в сянката на публичния живот във Видин. Не излиза пред медиите, не е забелязван на градски събития или по светски празненства. По тази причина за мнозина видинчани той остава една загадка.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай