Петък,

Изнасяме сирене и кашкавал за САЩ

От: СТАНДАРТ -
A
A
A
  • Земеделският министър и Херо Мустафа обсъдиха двустранното сътрудничество в сферата на земеделието

България изнася сирене и кашкавал за САЩ. Това стана ясно от срещата на земеделския министър Десислава Танева с американския посланик у нас Херо Мустафа. Те обсъдиха доброто сътрудничество в сферата на земеделието между България и САЩ, което ще продължи и занапред.
 
Министър Танева посочи, че от млечните продукти към момента страната ни изнася сирене и кашкавал за САЩ. "България е изпълнила всички изисквания по процедурата за издаване на сертификат за износ на мляко и очаква финализирането й", коментира Танева. Тя запозна американския посланик с дебата по Зелената сделка в новата Обща селскостопанска политика. "Усилията ни са към онези зелени практики и нови технологии, щадящи околната среда, които могат да постигнат ефект и да са изпълними", изтъкна земеделският министър. Тя съобщи, че следващата седмица Министерството организира и първото широко обсъждане с бранша по предстоящата стратегия "От фермата до трапезата – устойчиво производство на храни".

През 2019 г. аграрният стокообмен между България и САЩ е в размер на 135.2 млн. щ. д., което е с 23.4% повече спрямо предходната година. Водещите селскостопански продукти в българския експорт за американския пазар през последните три години са слънчогледът, тютюнът и сирената, както и растения, използвани главно в парфюмерията и медицината.

Коментари

Сортирай по: Новите първо

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички