Изключителна новина за сметките ни за ток!

Енергийната комисия прие решение, което да успокои обществото

Изключителна новина за сметките ни за ток! | StandartNews.com

Депутатите от енергийната комисия приеха решение, че битовите потребители няма да преминават на свободния пазар на ток до 31 декември 2025 г. Този срок е записан и в Националния план за възстановяване и устойчивост, но има и няколко неясни текстове, които предвиждат това да стане на няколко етапа, като първият започва през 2023 г.

Вносителят на проекторешението ГЕРБ мотивира нуждата от него, за да се успокои обществото във време, когато електроенергията е много скъпа. 

По предложение на председателя на енергийния регулатор Иван Иванов, което бе подкрепено от "Възраждане", към проекта на ГЕРБ се добави и текст, който изисква от правителството да поеме инициатива и за съответните промени на срока в Плана за възстановяване. Министерството на енергетиката подкрепя инициативата, защото вкарва най-малкото едно успокоение у хората, обяви и ресорният министър Росен Христов.

Заседанието на комисията премина през поредица от словесни престрелки между представителите на "Продължаваме промяната" и Делян Добрев, пише "Дневник".

Бившият енергиен министър от ГЕРБ Теменужка Петкова напомни, че преди да се стигне до пълна либерализация на пазара на ток всяка страна в ЕС трябва да въведе понятието енергийна бедност, да зададе критерии за него и да определи мерки. Посочи, че с помощта на Еврокомисията още през 2016 г. е разработена такава дефиниция и критерии, които са били предложени на социалното министерство, но след това развитие не е имало. Според нея тази основа може да се ползва, но трябва да се актуализира. Петкова цитира данни на Евростат, според които около 30% от населението на страната е енергийно бедно.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай