Избраха строител за рибарското пристанище в Бургас

Избраха строител за рибарското пристанище в Бургас  | StandartNews.com

Бургас. Избраха изпълнител за изграждането на рибарското пристанище "Сарафово" в Бургас, което е първият такъв обект, финансиран по оперативната програма "Рибарство".

Избраният изпълнител на строително-монтажните дейности е консорциум „Строй Инжект БКС", съобщиха от община Бургас. Строителството започва на 1 ноември, но теренът вече се подготвя за работа.

Проектът се финансира по мярката "Инвестиции за реконструкция и модернизация на рибарски пристанища, кейови места за разтоварване и покрити лодкостоянки" от оперативната програма.

За неговото изпълнение община Бургас е спечелила 10 милиона лева. По проекта пристанището ще има капацитет 104 места за плавателни съдове, с дължина до 8 метра, и 6 места за кораби, дълги до 20 метра. Рибарите директно ще продават улова в планираната за построяване рибна борса.

Ще бъдат изградени обслужваща пристанищна сграда и паркинг. В западния край на пристанището ще има съоръжение, осигуряващо изваждането на плавателните съдове. В проекта са включени още открита площадка за ремонтната дейност, както и колонки за електрозахранване и водоснабдяване в зоните за акостиране, съобщава Инвестор.бг.

През ноември изпълнението на проекта започва с оформянето на кейовото пространство. Основата ще бъде от половинтонни каменни блокове. После ще бъдат набити над 2000 едри елемента. Следват полагане на бетоновото покритие и останалите дейности. В процеса на работа ще се наложи да се работи и откъм морето с плаваща баржа.

Срокът за изпълнението на проекта е девет месеца, но може да бъде удължен, ако зимата е сурова, уточняват от общината.

В края на август 2012 г. Министерският съвет учреди безвъзмездно право на строеж върху морското дъно в полза на общината. По този начин беше дадена „зелена светлина" на доизграждането и разширението на рибарското пристанище „Сарафово" с европейски средства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай