Мадарски конник или роза? Какъв символ ще сложим на бг евромонетите

Ще имаме право да си купим предварително пакет с всички номинали, както правят в Хърватия

Мадарски конник или роза? Какъв символ ще сложим на бг евромонетите | StandartNews.com
  • През 2008 г. 25% от българите гласуваха за Мадарския конник
  • Ще имаме право да си купим предварително пакет с всички номинали, както правят в Хърватия

Какви символи ще има върху родните евромонети? Този въпрос вече вълнува българите, след като във вторник стана ясно, че е подписан е Меморандум за разбирателство в Брюксел, очертаващ практическите стъпки, които ще позволят на България да започне да сече монети евро, след като се присъедини към Еврозоната. Документът позволява сеченето на определени количества пробни монети в малки тиражи. Той не гарантира, че ще влезем в еврозоната, но може да се тълкува като символичен знак на подкрепа на страната ни по пътя към еврото.

Ще подаряваме за Коледа български евромонети 

Всички метални европари имат еднаква лицева страна, а върху втората има изображение, емблематично за съответната държава. Българските символи, които ще бъдат изобразени на нашите евромонети, тепърва ще бъдат избрани. Това ще стане на два етапа, предвижда комуникационната стратегия за въвеждане на единната валута у нас. В нея е записано, че дизайнът на евромонетите от 1 и 2 евро, както и 50, 20, 10, 5, 2 и 1 евроцента, ще се изработи чрез конкурс. Символът трябва технически да е подходящ за прилагане и върху малки размери на монети. За да има консенсус, е добре да се направи мащабна кампания, която да ангажира с избора голяма част от българското общество чрез национално гласуване. На него ще бъдат предложени най-добрите пет предложения, които ще бъдат подбрани първоначално от специално квалифицирано жури и/или чрез онлайн гласуване. Логото и мотото на кампанията също ще бъдат избрани след конкурс с награден фонд.

Любопитен факт е, че през  2008 г. вече бе организирано запитване за българските символи на евромонетите. Тогава най-много българи - 25.5%, гласуваха да бъде изобразен Мадарският конник. Скалното изображение на прабългарския воин вече е стояло върху няколко емисии български монети като символ на държавността ни. Другите силно подкрепени предложения бяха кирилицата, розата, Рилският манастир и крепостта Царевец.

Стартови комплекти с евромонети с различен номинал и българска национална страна ще бъдат предлагани за покупка преди въвеждането на еврото. Пенсионерите пък ще ги получат на касата при изплащането на пенсиите, пише в комуникационната стратегия. Подобна практика има в държавите, които вече са приели еврото.

Така направи и Хърватия, която подписа  меморандум за евромонетите с ЕК през октомври 2021 г., а от юли 2022 г. започна производството им. От 1 декември гражданите на страната могат да си купят до два първоначални пакета с евромонети в банките, Финансовата агенция и пощите. Всеки пакет съдържа 33 евро монети с хърватски национални символи на стойност 13,28 евро, които струват сто куни, съобщи Хърватската народна банка (HNB), цитирана от БТА. Те обаче могат да се използват за разплащания в страната или в чужбина едва от 1 януари, когато монетите с хърватски национални символи на обратната страна ще станат законно платежно средство.

 

Какви знаци избраха държавите от еврозоната

Евробанкнотите и монетите са част от всекидневието на повече от 329 милиона жители на еврозоната. Евромонети емитират също  Княжество Монако, Република Сан Марино и Ватиканът. Всички тези държави могат веднъж годишно да емитират възпоменателна монета от 2 И със специален национален дизайн, които са законно платежно средство в цялата еврозона.

На европейската страна на монетите от номинал от 2 евро до 1 цент са изобразени или границите на ЕС преди разширяването от май 2004 г., или географска карта на Европа.

Ето какво има на националните страни на монетите

1. Белгия

Крал Албер II и неговият монограм - главна буква "А" под корона, разположени сред 12-те звезди на ЕС.

2. Германия

1 и 2 евро - федералният орел. Бранденбургската врата е върху 20 и 10 цента. Върху 5, 2 и 1 цента има дъбова клонка, напомняща за старите пфениги.

3. Ирландия

Келтска арфа и "Ирландия", изписана като Eire.

4. Гърция

Върху 2 И е изобразена мозайка от Спарта, представяща Европа - митичната героиня, дала името на континента. Върху 1 И има сова - мотивът е от антична атинска монета от 4 драхми. Върху 50, 20 и 10 цента са изобразени известни личности. Върху 5, 2 и 1 цента има танкер, корвета и атинска трирема.

5. Испания

Върху 2 И и 1 И е изобразен крал Хуан Карлос I де Борбон и Борбон. Мигел де Сервантес е върху монетите от 50, 20 и 10 цента. На 5, 2 и 1 цента е катедралата в Сантяго де Компостела.

6. Франция

Върху 2 И и 1 И е изобразено дърво, символизиращо живота и растежа. Около

него е изписан девизът на Републиката "Свобода, равенство, братство". Класическата тема за сеячката е върху монетите от 50, 20 и 10 цента, а върху 5, 2 и 1 цента е Мариан - символ на Френската република.

7. Италия

На 2 И е портретът на Данте Алигиери от Рафаело. На 1 И - скица на идеалните пропорции на човешкото тяло от Леонардо. На 50, 20 и 10 цента са съответно статуя на император Марк Аврелий от Умберто Бочиони и "Раждането на Венера" от Ботичели. На 5 цента са Колизеумът, на 2 цента - кулата Моле

Антонелиана и замъкът Кастел дел Монте върху  1 цент.

8. Кипър

На монетите от 2 И и 1 И е изобразен кръстовиден идол от халколитната епоха, а на 50, 20 и 10 цента - кораб от Кирения. На монетите от 5, 2 и 1 цента има муфлон.

9. Люксембург

Негово Кралско Височество Великият херцог Анри. Думата "Люксембург" е изписана на люксембургски език (Letzebuerg).

10. Малта

На 2 И и 1 И е малтийският кръст с осем върха, а на тези от 50, 20 и 10 цента - гербът на Малта - щит с хералдическо изображение на малтийското национално знаме. На 5, 2 и 1 цента е олтарът на храма Мнайдра, построен около 3600 г. пр. Хр.

11. Нидерландия

Ликът на кралица Беатрикс в профил и надпис "Беатрикс, кралица на Нидерландия".

12. Австрия

На монетите от 2 И е портретът на пацифистката Берта фон Зутнер, а на 1 евро - на Моцарт. 50 цента - сградата на Сецесиона, 20 цента - дворецът "Белведере", 10 цента - катедралата "Св. Стефан". На монетите от 5, 2 и 1 цента са изобразени алпийска иглика, еделвайс и тинтява.

13. Португалия

В центъра на монетите са кралски печати на първия крал на Португалия - Алфонсо Енрикес, заедно с думата "Португалия". Около тях са изобразени замъци и гербове, обградени от 12-те звезди на ЕС.

14. Словения

На 2 И е поетът Франце Прешерн, а на 1 И - Примож Трубар, автор на първата печатна книга на словенски език. На монетите от 50 и 20 цента са планината Триглав и коне от породата липицанер, а на 10 цента - нереализираният план на сградата на словенския парламент от архитекта Йоже Плечник. Върху 5 цента има сеяч, а върху 2 - княжеският камък. Върху 1 цент има щъркел.

15. Словакия

Върху 2 И и 1 И има двоен кръст, разположен върху три хълма, както е изобразен на държавния герб на Словакия. На монетите от 50, 20 и 10 цента са Братиславският замък и държавният герб на Словакия. На монетите от 5, 2 и 1 цента са изобразени върхът Криван в Татрите и държавният герб на Словакия.

16. Финландия

Плодове и цветове на диви малини върху 2 евро, два летящи лебеда върху 1 евро. На останалите монети е хералдическият лъв.

17. Монако

Върху 2 И и 1 И - принц Албер II. Монограмът му е върху 50, 20 и 10 цента, а гербът на принцовете - върху 5, 2 и 1 цента.

18. Сан Марино

Сградата на правителството, официалният герб на републиката и трите кули - Гуаита, Честа и Монтале. На монетата от 20 цента е изобразен свети Марин, на 10 цента - базиликата "Св. Марин". На монетите от 5, 2 и 1 цента са съответно първата кула, Статуята на свободата и третата кула.

19. Ватикан

На всички монети е ликът на Негово Светейшество папа Бенедикт XVI.

20. Хърватия

На монетата от 2 евро ще има карта на Хърватия, а от 1 евро - стилизирана бяла златка (на хърватски куна). На монетите от 50, 20 и 10 цента ще е изобретателят Никола Тесла. Монетите от 5, 2 и 1 цент ще имат буквите ХР на глаголица. В ръба на монетата от 2 евро пише: "О, красива, о, скъпа, о, сладка свобода" - известните стихове на поета Иван Гундулич.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай