Четвъртък,

IT секторът ще "краде" кадри от други бизнеси

От: Рачо Рачев -
IT секторът ще "краде" кадри от други бизнеси
A
A
A

Секторът на информационните технологии у нас вижда по-светло бъдеще още преди да е отминала епидемията от коронавируса, а след това - мощен тласък. IT браншът сега има интерес да взема хора дори и от сектори, спрели своята работа заради коронавируса, стана ясно на онлайн дискусия, организирана от компания, която разработва уеб решения, базирани на WordPress, предаде БНР.

Нищо няма да е както преди, казва Евгени Йорданов, който работи в компания, разработваща софтуер за електронна търговия. Той определя Covid-ситуацията като „black swan“ момент. „Или „черния лебед“, както се казва. Такива са моменти като кризата 2008-а година, които помагат и рестартират по някакъв начин икономиката и начина на мислене на хората. Да се замислят за това какво ни дава в момента интернет.“

Само 6-7% от над 250-те хиляди регистрирани в НАП и търговския регистър фирми са дигитално представени, дава пример Йорданов. Процентът е много по–голям в другите държави. Трябва да мислим за алтернативни варианти и начини да можем да правим и бизнес и по време на тази криза, убеден е той.

Това е въпрос на манталитет. Наличието на смартфон в ръка не ни прави дигитално общество, а просто ползватели, които даже не знаят как да се възползват от ситуацията, подчертава Евгени Йорданов и изтъква положението в силно дарения от кризата туристически сектор.

„Туризмът ни е изключително, изключително назадничав бизнес, който не се обръща и не ползва в голямата си част и инструментариума, който му е - пръстите му на телефона, на ръката. Като Booking, като Airbnb, като други инструменти или някакви други платформи. Тези инструменти, голяма част от тях са световно достъпни, но просто не се използват“, коментира Йорданов.

Наложният платеж например допреди кризата е бил основен начин на плащате. От началото на Covid-ситуацията има промяна, обяснява Евгени Йорданов.

„Допреди кризата между 86 и 90% от транзакциите, случващи се в България, се изпълняваха чрез т.нар. наложен платеж. В момента е намалял до едни 60%, долу-горе. Което е един драстичен ръст в рамките на един месец, с години се опитваме да го борим това нещо и да падне този наложен платеж, защото наложният платеж е символ не само на невярата на българите в банковата система или в картите, но и същевременно невярата в отсрещния човек, с който ти работиш, търговец, от който ти се опитваш да си купиш. Какво остава за по-иновативни неща! Не може с лека ръка просто ей така да щракнем с пръсти и това да се промени от днес за утре. Този процес ще отнеме време.“

А когато това се случи, IT секторът трябва да е готов. Марио Пешев, който управлява WordPress агенция, смята сегашното време за идеално за започване на работа в IT сектора.

„Виждам определено много повече търсене, което индикира две неща. Хора, работили в индустрии, които не залагат до такава степен на сигурност, а вече са загубили работните си места и търсят по-активно работа. Същото нещо се отнася и за стажантите. Вече има малко по-малък избор на места, на които могат да стартират работа. Както IT фирмите се адаптираха за отрицателно време в това да работят дистанционно, така вече доста повече и начинаещи, и по-опитни кадри знаят, че търсенето на работа дистанционно е по-очаквано и от двете страни, по-възможно е и са по-отворени да търсят работни възможности под една или друга форма в цялата страна.“

Герман Гачевски от 12 години притежава софтуерна фирма. Сега може да си позволи да наеме повече хора дори и от други индустрии. Твърди, че това внася „голям нормалитет“ и призовава повече хора да се ориентират да наемат работещи от други индустрии.

„Така че нека тези хора да не се обезкуражават. Преди 13 години първият служител, който наех, беше сезонен работник - ски учител по Банско, спасител на плажа на българското Черноморие. Той продължава да бъде най-дълго задържалият се служител.“

Гачевски прогнозира, че най-много ще се търсят специалисти по дигитален маркетинт и мрежови специалисти.

Вихрен Славчев, чиято фирма се занимава с информационна сигурност, обработка на данни и облачни технологии, е убеден, че тясната специализация не върши работа. Търсят се мултифункционални служители.

„Не е задължително винаги да бъдат взаимозаменяеми, но мултифункционални, тоест един човек трябва да може да изпълнява няколко неща. Много тясната специализация може да доведе до изключително добри резултати в една област, която, когато отпадне, вече нямаш какво да правиш.“

Работа за IT сектора винаги ще има, обяснява Вихрен Славчев. Както учителите и медиците могат да се адаптират към онлайн обучение и телемедицината, така и IT секторът може, допълва той.

„В момента ще ти даде възможност да видиш колко пък от тези хора, които ще ти дойдат онлайн, изведнъж ще се окажат много способни. И ще можеш да работиш с тях, и въпреки това компанията да отделя по-малък ресурс. При положение, че всичко в момента става дигитално, и нашата индустрия ще трябва да бъде проводник на всички останали, които ще оперират. Особено пък за софтуерния бранш. При положение, че здравеопазване, търговия, образование ще минат върху софтуерни продукти, работа за софтуеристи винаги ще има“, коментира Вихрен Славчев.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички