Искат отмяна на таксите за Дунав мост 2

Искат отмяна на таксите за Дунав мост 2 | StandartNews.com

Видин. "В първите дни след откриването на моста между Видин и Калафат /юни т.г./ търговията от двете страни на Дунава буквално експлодира", заяви заместник-кметът на Калафат Дору Мицулеску по време на обществен дебат за Дунавската стратегия на ЕС във Видин. "С въвеждането на такси броят на хората, които посещават двата града, рязко спадна", изтъкна той. Би могло и превозвачите от районите на Видин и Долж да преминават по моста с намалена такса. Така ще се стимулира бизнесът, посочи Дору Мицулеску.

Въпросът може да бъде поставен на предстоящото съвместно заседание на правителствата на двете страни в София, бе съобщено на срещата.

Мицулеску предложи и насочване на европейски фондове за професионално обучение. В Калафат са закрити професионалните гимназии и сега е трудно да се намери стругар, дърводелец, обясни той.

На обществената дискусия беше изтъкнато, че езикът пречи на сближаването на двете страни. Една компания в Гюргево вече е започнала обучение на български език, тъй като много от гражданите на този град смятат, че могат да си намерят работа в Русе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай