Искаме от Брюксел да увеличи парите за земеделците ни

100 лева преди 2 години не струват колкото 100 лева сега, каза Явор Гечев

Искаме от Брюксел да увеличи парите за земеделците ни | StandartNews.com

България ще поиска повече пари за земеделие в Новия стратегически план. Това стана ясно от думите на земеделския министър Явор Гечев в интервю за "Марица". 

"Ние работим по системите за прилагане на новия стратегически план, но обявихме, че тръгваме на промяна на самия план. Има официални изказвания на еврокомисаря по земеделие Януш Войчеховски, който каза, че Европа започва дебати по отношение на Общата селскостопанска политика в новия рамков период, включително и промяната на финансовата рамка. Тоест инфлацията и Украйна променят Европа и идеята е да се увеличи финансовата рамка, респ. бюджетите, които Европа отделя за агросектора. Свидетели сте, че си говорим с фермерите, например с животновъдите, и тези 13% от директните плащания не могат да се увеличат, ако не се вдигнат парите като абсолютна стойност", каза Явор Гечев. 

На въпрос какво предложение ще направи за България за корекция на финансовата рамка, Гечев отговори:

"Само нагоре. Един земеделски министър е призван да пази интересите на земеделските производители и на преработвателите в сектора. Факт е, че има много сериозна инфлация в бранша, включително повишение на цените на фуражите, препаратите, горивата и торовете, което повлече космическа инфлация в областта на земеделието. 100 лева преди 2 години не струват колкото 100 лева сега. Така че трябва да се намери балансиран подход, който на практика да компенсира бюджетните разходи на различните държави в Европа поне с темпа на инфлацията, с която се борим през последните две години".  

Гечев бе в Пловдив по повод 127-мата годишнина на растителнозащитна дейност в България. Тържественото събитие се проведе в Аграрния университет в Града под тепетата. 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай