Инж.Кремен Георгиев: Напрежението сред енергетиците продължава

Те искат яснота какво става на преговорите в Европа

Инж.Кремен Георгиев: Напрежението сред енергетиците продължава | StandartNews.com

Инж.Кремен Георгиев е председател на Асоциацията на топлофикационните дружества в България, енергетик с повече от 25 години професионален стаж. Разговаряме с него заради множество съобщения в медиите за ново социално напрежение сред енергетиците и миньорите.

 

Има ли още напрежение в сектора след края на протестите?

 

Поне от това, което аз виждам. Напрежение не само има, то  продължава и дори в последните дни расте.

 

Защо, нали беше сключено споразумение с правителството и основните политически сили, одобрено и с Решение на Народното събрание?

 

Ето това е много точен въпрос. Споразумение беше сключено, но всъщност нито експертната общност, да не говорим за редовите енергетици или миньори знаят какво се случва  с него. Има ли преговори с ЕК? Кой ги води? Как протичат? Има ли резултати, няма ли? Пълно информационно затъмнение. А когато работниците не знаят какво се случва, те винаги ще мислят, че някой прави нещо зад гърба им. Ние българите сме мнителни и имаме доста причини да сме такива. Аз самият съм в недоумение защо никой не казва на хората какво се случва? Липсата на прозрачност винаги води покачване на социалното напрежение.

 

Беше предложена Нова стратегия за устойчиво развитие на енергетиката до 2030 година с хоризонт до 2050 година. Излязоха доста гневни статии, че енергетиката пак ще се закрива, това така ли е?

 

Да, четох подобни публикации.

 

Аз самият бях на тази среща в Министерство на енергетиката. Там бе предложен проект на стратегия, а не вече приета стратегия. Към този проектен документ са представени таблици с параметри посочващи етапите на намаляване на инсталираните въглищни мощности. Там има много точки, които са притеснителни.

 

В какъв смисъл притеснителни?

 

Например посочено е намаляване на въглищните мощности до 2026 година с 600 мегавата. И след това поетапно извеждане на въглищни мощности до 2030 година - общо 1900 мегавата. Ако тези графики действително отразяват намерението на правителството, не разбирам как то се съчетава с вече подписаното споразумение с енергетиците и миньорите. Надявам се скоро тези въпроси да бъдат изчистени. Все пак става дума за гъвкав документ, който тепърва ще се обсъжда.

 

Смятате ли, че отново може да се стигне до социално напрежение?

 

Аз Ви отговорих още в началото. Липсата на яснота какво се случва води до ново натрупване на напрежение. Аз се срещам, както с мениджъри от топлофикационни дружества на въглища, така и с  редовите  енергетици. Не малка част от работниците са на мнение, че са били залъгани, че в Европа нищо няма да се договори, че щи ги жертват и т.н. Енергетиката е специфичен сектор. Там работещите има особена професионална памет.

 

Давам следния пример, когато чуят за преговори с Европа, за съжаление повечето от тях веднага се сещат за затварянето на първите четири реактора на АЕЦ Козлодуй. Това са хора с много силни синдикални организации и висока степен на организираност и сплотеност.

 

Изпълнителна власт трябва да има това в предвид, за да не стигне до повторение на събитията от началото на есента.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай