Инвестициите - начин на употреба

Или кой как чете цифрите за направените вложения у нас

Инвестициите -  начин на употреба | StandartNews.com

Влизат ли достатъчно чуждестранни инвестиции в България, както преди няколко години, или не?

Оказва се, че някои четат данните за чуждестранните вложения у нас както дявола - Евангелието. И по интерпретацията на цифрите лесно може да се разбере, че предстоят избори по нашите ширини.

Ако човек слуша опозицията, остава с впечатление, че не само никой вече не инвестира в България, но дори и тези, които досега са направили вложения, масово напускат. Управляващите - напротив - заливат невярващите с лавина от числа и имена на десетки чуждестранни инвеститори, вложили стотици милиони у нас само през изминалата година.

За своите читатели "Стандарт" събра конкретни факти и мнения на хората, които работят и говорят за привличането на инвестиции от първо лице.

--------------------------------------

Емил Караниколов: Стига сме очерняли България

Емил Караниколов, министър на икономиката

Категорично не е вярно, че чуждестранни инвеститори масово напускали България и това било тенденция. Тази "тенденция" аз я коментирам така – само една компания и половина напускат България! И за да не съм голословен, ще посоча както се случи у нас само през последните 3-4 месеца, както и през първия месец на 2019 г.

* Ще започна с инвестицията на френска компания Latecoere от 11 млн. евро в завод в Пловдив за производство на компоненти за самолетостроителния гигант Airbus.

* Следва инвестицията на "Варок лайтинг системс" край Димитровград за 8 млн. лв., който вече работи.

* Не мога да подмина инвестицията от 15 млн. евро на германската компания "Фос аутомотив" в завод за производство на авточасти в ловешкото с. Баховица, където се откриват 500 нови работни места.

* Следва огромната инвестиция на друга германска компания - „Леони”, за 32 млн. евро, в Плевен.

* „Мултивак”, друга компания от страната на канцлера Ангела Меркел, пък инвестира 36 млн. лв. в Божурище, край София.

* Турската "Одело Фарба" влага близо 40 млн. евро в завод за автомобилни светлини за германски марки автомобили също край Пловдив.

* „Шпинер България" строи завод за металообработващи машини на стойност над 10 млн. лева. и създава над 100 нови работни места, както и още много други.

Важно е да се отбележи, че повечето от тези инвестиции са в Северна България.

Само в автомобилния сектор през 2018-а са инвестирани над 200 млн. лв. с капацитет да бъдат разкрити над 3200 нови работни места!

А в същото време ние правим проблем, че една компания и половина напуснали Българи я и правим от това драма, като го определяме като "тенденция" за напускане на българския пазар. Затова аз мисля, че вече е крайно време да спрем да очерняме България, най-малкото, защото всичко това го чуват инвеститорите!

Само след около 3 седмици в България един абсолютен гигант ще обяви, че отваря офиси за научна и развойна дейност. Очакваме и още една нова, голяма инвестиция във Враца, където вече се строи завод за 22 млн. лв., където ще бъдат открити 1000 нови работни места. Скоро ще водим инвеститори и в Монтана, и в Свищов.

Хубаво е да ги отразяваме тези неща! Нека спомена и че дигиталната икономика в България, съпоставима с дела на БВП, е в топ 5 на най-големите пазари на ЕС. Ние сме там!

Да, знаем, че в България има проблеми. Проблемите са ниските доходи на хората, липсата на работната сила. Но ние работим за решаването на тези проблеми в краткосрочен и дългосрочен план. Има проблеми, но нека да се събираме и да решаваме тези проблеми, а не да очерняме България пред инвеститорите, защото те гледат и се чудят какво става тук.

Инфраструктурата е изключително важна - с инфраструктурата идват и инвеститорите! Те искат магистрали на 10 км от мястото, където правят инвестицията, а летища - на 50-70 км.

Окончателните данни на БНБ за инвестициите категорично показват, че 2017-а е била по-добра от 2016, а точната сума е 386 млн. евро повече. Убеден съм, че 2018-а ще е по-добра от 2017-а, но данните все още не са излезли.

 

------------------------------------

Имаме подадени 54 проекта за 1,5 млрд. лева

Българска агенция за инвестиции

През 2018-а сме връчили 28 сертификата за инвестиции, 24 от които са "Клас А", 2 - Клас Б, а 2 - приоритетни! Всички те са на обща стойност 841.36 млн. лв. с потенциала да бъдат разкрити 2541 нови работни места. Сертифицираните проекти предвиждат и разширяването на съществуващата дейност у нас на вече утвърдени български и международни компании, което показва доверието на инвеститорите в предвидимостта на бизнес условията и инвестиционната среда в България.

Със сигурност през настоящата 2019 г. мащабът на инвестициите ще надхвърли тези от 2018-а!

Само досега в Българската агенция за инвестиции са подадени 54 заявления за проекти на стойност над 1,5 млрд. лева. А само от началото на 2019 г. досега вече са подадени 10 нови заявления за сертифициране.

 

АLС напусна - не искала да вдига заплати

Българското подразделение на канадската компания АLС прекрати дейността си у нас.

Дъщерната й фирма "АЛС България" внесе в съда иск за обявяване в несъстоятелност.  Мотиви за това били трудното осигуряване на работна ръка за производството, както и непрекъснатото увеличаване на заплащането. В същото време цените на продукцията на "АЛС България" били фиксирани, което в един момент започнало до води до нерентабилност.

Важна причина за закриването на производството й в България се оказал и фактът, че тя произвежда продукция за марки и модели, които в момента изпитват трудности на автомобилния пазар. Поради това ръководството на компанията взело решение за свиване на производството в България, като част от него вече се прехвърляло в Мароко.

Всъщност първоначално АLС е регистрирана като компания в Южна Африка, а неотдавна беше придобита от канадската Ехсо Тесhnоlоgіеѕ.

Прав й път на АLС! България е член на ЕС и правителството й предприема планомерни стъпки за повишаване на заплащането и на жизненото равнище на населението. Така че ако господата от АLС са смятали, че няма да вдигат заплатите в България поне 20 години, за да им излязат сметките - сбъркали са държавата! България има нужда от истински инвеститори, които милеят не само за своя бизнес и печалби, а също и за здравето и просперитета на служителите си.

Така че ако и някои други инвеститори са си правили сметките като АLС - прав им път!

За читателите ще припомним, че "АЛС България" беше спeциaлизиpaнa в изpaбoтвaнeтo нa тaпицepии и aĸcecoapи зa някои премиум марки в автомобилната промишленост. В България тя имаше три завода – в Мусачево, Ихтиман и Благоевград, в които работеха към 1600 души.

"АЛС България" откри първия си завод у нас още през 2011 г.. Той беше в Мусачево и произвеждаше кожени тапицерии за ВМW.

Две години по-късно започна работа и вторият завод на компанията - в Ихтиман, който работеше основно за "Мини Купър". Малко по-късно отвори врати и третият завод на АLС в Благоевград.

Сега основният проблем е с намирането на работа на освободените от АLС служители у нас.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай