Неделя,

Икономист очаква 10% инфлация за Коледа

От: Стандарт -
157
Икономист очаква 10% инфлация за Коледа
A
A
A

Икономиката на България страда от това, че не може да генерира достатъчно голяма добавена стойност. Това е причината за ниските заплати и мизерните пенсии у нас. От друга страна евтините кредити и държавните дотации по време на COVID кризата, направиха икономиките, не само българската, все по-неспособни, каза доц. Григор Сарийски от Института за икономически изследвания на БАН пред dir.bg.

Според него да се прогнозира развитието и края на започналата инфлация е все едно да се прогнозира горски пожар. Той дава пример с процесите и динамиката на пазарите, които са най-лесно проследими при цените на борсовите стоки. Сарийски отбелязва, че поскъпването за една година на суровини като нефт, въглища и газ на световните борси е достигнало от 100 до 260 процента. След това идва поскъпването на местните тържища, където с до 50 процента се увеличават цените на олиото, яйцата, пилешкото месо. После с около 15 процента поскъпва индустриалното производство, което увеличава цените на едро. И най-накрая потребителите усещат инфлацията в магазините, която към днешна дата е около 5 процента. За края на годината Сарийски прогнозира 10 процента инфлация.

Доц. Сарийски отбелязва рекордно ниската безработица в страната, която в момента е около 5 процента. Той обаче обръща внимание на факта, че голяма част от безработните хора у нас, поради различни причини, не са регистрирани в бюрата по труда. Според него проблемът със скритата безработица тепърва ще се проявява.

 


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички