Икономист обясни какво ще се случи, ако не се вдигнат заплатите

Тази година ще започнат свръхпечалбите да се отразяват на пазара на труда

Икономист обясни какво ще се случи, ако не се вдигнат заплатите | StandartNews.com

Вижда се много голямо подобрение на цената на газа, не се получи дефицит. Бизнесът започна да отваря предприятия. Имаме продължаващи сигнали, че енергийната криза отслабва. Остава проблемът с инфлацията и вдигането на лихвите. Това заяви пред НоваНюз икономистът Георги Ангелов.

Според него щедрите компенсации са един от основните проблеми. Тази година ще започнат свръхпечалбите да се отразяват на пазара на труда. Ако не се вдигнат заплатите, фирмите ще останат без работници. Има пазарен натиск за вдигане на заплатите, констатира Ангелов.

По думите му 2,1 млрд. лева е печалбата на банките. "Колкото по-бързо приемем, че пазарната логика е да се върви към намаление на инфлацията, по-добре. Това е много важно", подчерта той.

Доц. Щерю Ножаров от Българската стопанска камара смята, че очакванията за по-стабилна икономика са пресилени. "ЕЦБ ще увеличава лихвата си с 0,75 процентни пункта до второто тримесечие на 2024 г., което е спирачка за икономиката. Испания и Италия проблясват, но Франция и Германия ще нарастват само с до 0,4%. В нашата икономика се запазва пропорцията между инфлацията и растежа - шест пъти. 1,4% изобщо не е догонващ, а е изоставащ растеж. Очакванията са, че инфлацията ще намалее два пъти тази година, а икономическият растеж - три пъти", коментира той.

Според него има двегодишен спад на инвестициите. "Това ще доведе до умерена рецесия за България. Икономическият растеж през 2022 г. се дължи на две неща - увеличение на потребителските разходи заради ръст на доходите и заради увеличение на износа, базирано на подкрепата за конкурентноспособен бизнес. Компенсациите не идват от държавния бюджет, а от Фонд за енергийна сигурност", обясни Ножаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай