Идва скандал! Туроператори не връщат пари

Коя е причината за напрежението с клиентите

Идва скандал! Туроператори не връщат пари | StandartNews.com

Въпреки напрежението в Близкия изток, изключение от препоръката да се избягва пътуване в Египет и Йордания.се прави за груповите екскурзии с чартърни полети до курортите Шарм ел-Шейх и Хургада.

Външно министерство стигна до това решение след среща с туристически фирми, които били залети от телефонни обаждания на притеснени клиенти.

Египет е посетен от рекордните 14 милиона туристи от целия свят началото на годината, а през 2022 г. в Йордания са били около 3 млн. чужденци. И в момента има българи, които в са на обиколка по поречието на Нил.

Въпреки ситуацията в региона, пътуванията продължават. И в Египет, и в Йордания е спокойно, уверяват представители на туристически агенции. Те обаче са залети от обаждания на колебаещи се клиенти.

"Последните дни сме като психолози и обясняваме каква е ситуацията. Не можем да кажем общ процент, но за щастие нашата в фирма отказите са минимални и не толкова откази, колкото пренасочвания към друг период", каза Димитър Грудев, управител на туристическа агенция.

От сдружението „Бъдеще за туризма" обаче обясниха, че препоръката на Министерството на външните работи за въздържане от пътувания в Египет и Йордания е довела до отлив на туристи.

"Тази информация обаче не е със задължителен характер, а препоръчителна. Това обаче клиентите не ги касае и част от тях искат да анулират пътуванията си и тук е проблемът - туроператорите не могат да анулират пътуванията си, тъй като полетите се осъществяват, хотелите работят и нашите контрагенти казват, че няма никакви проблеми, почти нямат места и имат туристи от цял свят", обясни Димитър Балтов, зам.-председател на обединение "Бъдеще за туризма".

Това е и мотивът на туроператорите да отказват да върнат парите на отказалите се. И посланикът на Египет увери, че страната му е по-спокойно място.

"Препоръката за избягване на пътувания в Египет е неоснователна. Разговарях с министъра на външните работи. Не е доказано, че има опасност за пътуване към Египет. В момента в страната има туристи от целия свят. Всеки може да се чувства спокоен в нашата страна", Халид Емара, посланик на Египет в България.

За по-голяма сигурност туристите в Египет от години се придвижват с охрана. Туристическите агенции остават в готовност да съдействат на своите клиенти при всяка възникнала ситуация.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай