Highland Park с нова колекция от българската история

След големия успех на първата част дестилерията разширява колекцията с още 3 бутилки, вдъхновени от Второто българско царство

Highland Park с нова колекция от българската история | StandartNews.com

Големият успех, с който беше приета първата серия на Highland Park, посветена на ключови дати от българската история, вдъхнови шотландската уиски дестилерия да продължи колекцията с още 3 бутилки. Първата от тях – Highland Park 1190, ще бъде представена на ценителите на качественото уиски преживяване тази вечер едновременно в София, Варна и Пловдив – на специални събития в едни от най-популярните уиски барове в трите града.

Highland Park 1190 Single Cask Series е 11-годишно уиски, бутилирано в само 621 бутилки и отлежало в 500-литрова шери бъчва от европейски дъб. Посветено е на битката при Трявна, когато византийските армии, водени от император Исак II Ангел, преминават през Балканите, за да обсадят българската столица. Това се случва само пет години след въстанието на Асен и Петър от 1185 г., което възкресява българската държава. Велико Търново, построен на стръмните бреговете на река Янтра, обаче е трудна за овладяване крепост, която освен това е защитена от самия Асен. С умелата си тактика неговите войски надхитряват императора на хълмовете край Трявна. Битката завършва със съкрушително поражение, в което императорът едва оцелява, а българите пленяват византийците и императорското съкровище, включително някои от най-важните ценности - златния шлем на византийските императори, короната и златния Императорски кръст. Тези трофеи остават в българската хазна до падането на Велико Търново два века по-късно, a победата на Асен го превръща във вестителя на Златния век на Второто българско царство.

Проектът Highland Park Single Cask България е вдъхновен от факта, че България е една от най-старите държави в Европа, която не е променяла името си от създаването си насам. Това е проект, който е уникален в световен мащаб както с тематиката си, така и с факта, че за първи път марката, която се дистрибутира у нас от Кока-Кола ХБК България, пуска на пазара продукти с етикет на кирилица. Единствена по рода си е и връзката между викингското наследство на марката и славните моменти от българската история. Сериите, бутилирани само от една бъчва - Single Cask, са високо ценена и многократно награждавана практика в уиски индустрията. Концепцията първоначално включваше серия от 3 колекционерски бутилки, които отбелязват 3 ключови победи на Първото българско царство, но заради големия успех и интереса на колекционерите, с които беше посрещната, Highland Park пуска още една серия от три бутилки, посветени на Второто българско царство.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай