Хърсев: Укритите 265 млн. долара в HSBC са на дружество

Хърсев: Укритите 265 млн. долара в HSBC са на дружество | StandartNews.com

София. Финансистът Емил Хърсев коментира в ефира на БНТ появилата се информацията от вчера, че лице с българско гражданство държи в специалната „услуга" на HSBC 264 млн. долара, като заяви, че "става въпрос за дружество и най-вероятно не за нетни натрупвания, а за прехвърляне." "Никой не държи толкова пари на едно място. Биха били разхвърляни", добави той.

Хърсев каза още, че от 10 години има сметка в банката, само че в лондонския клон. Той призна, че не е стреснат от изнесените данни, че в същата банка 74 българи са държали пари в сметки с възможност за укриване на доходите. „Става въпрос за една от най-стабилните банки в света", посочи той.

По думите му, изтичането на информацията, не е случайно, а идва от конкуренцията.

"Не е първата банка, ударена по този начин", заяви Хърсев. „Нищо незаконно няма и нищо крадено няма, ако човек държи сметка в тази банка", каза още той.

Хърсев добави, че по принцип в движението на пари няма нищо незаконно. "Нашата държава следи ли какво става? Има ли някаква идея. Не че е забранено, но трябва да имаш идея", каза той. "За вноса и износа на гъши дроб също няма забрана. Но въпреки това ние имаме статистика за вноса и износа на гъши дроб. А нямаме данни за вноса и износа на пари", обясни Хърсев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай