Хампарцумян бие тревога! Какво се задава

Ключови думи

Хампарцумян бие тревога! Какво се задава | StandartNews.com

Банкерът Левон Хампарцумян заяви, че проектобюджетът на финансовия министър Асен Василев за 2024 г. е щедър по отношение на всички, които са поискали нещо.

"Получиха го като проект, защото той тепърва ще се гласува. Бюджетната процедура в България има два компонента.

Единият е чисто технологичен, в който Министерството на финансите събира, прави екселските таблици и всичко влиза в един бюджет. И има един театрален компонент, в който са разправиите в парламента, по медиите. Театралната фаза може би е необходим компонент, но мисля, че технологичната фаза ще бъде изкуство на възможното.

Изкуство на възможното ще бъде може би малко по-реалистично, с малко по-свити тук-там неща. И ако догодина не могат да се изпълнят някои неща, има два варианта. Единият е традиционния - капиталовите разходи долу. Другият е нов заем", каза той в сутрешния блок на bTV.

"Сериозни са притесненията, ако имаме поредица от дефицитни бюджети. Бюджетът е възможен, въпросът е дали в крайна сметка залагаме устойчиви политики вътре - по отношение на пенсиите, по отношение на социалните разходи. Те са функция на успеха в икономиката. Защото наистина ако Европа влезе в затруднение, рецесия, стагнация, това ще се отрази и на нас. Ние няма къде да отидем", посочи експертът.

"Говорим за политики, които не са свързани с това да вземем парите на европейските данъкоплатци, плюс нашите и да ги похарчим безрезултатно. А да ги похарчим за нещо, което би донесло устойчивост и растеж в икономиката. Не е проста работа.

Дори този прословут план за възстановяване и растеж идеологически това цели - устойчиви мерки, които да дадат устойчиви и по-високи приходи в икономиката. Ние не трябва да се очакваме някакъв фалит на държавата, но затруднения ще има", добави Хампарцумян.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
5 Коментара
Георги Георгиев
преди 5 месеца

Здравейте , Брутният вътрешен продукт на България е спаднал драстично, както знаете брутният вътрешен продукт е икономически термин който обозначава измерването на стоките и продуктите които една държава произвежда за определен период от време, обикновено за една година, това измерване става в пари.Има два вида брутен вътрешен продукт - номинален и реален. Обикновено по ръстът на брутния вътрешен продукт се определя стандарта на живот на една държава. Ще ви дам един пример с Хърватия, която изпревари България. Хърватия в последните години има ръст на брутния вътрешен продукт с близо 20 процента , които идват от туризма. След като въведе еврото и след като влезе в Шенген , Хърватия стана доста примамлива туристическа дестинация за по-богатите държави. Именно в Хърватия отиват туристи от Италия, Австрия и Германия, които съответно имат голяма покупателна способност и съответно носят повече доходи на държавата.

Откажи
Васил
преди 5 месеца

Притеснително е,че пенсиите изостават от заплатите.Притеснително е,че се ощетяват пенсионери с пенсии отпреди 2021г.

Откажи
МВР
преди 5 месеца

И днес убих деня, приближавам пенсията с един ден. За 2 стотинки работа не върша на тая държава.

Откажи
HVV
преди 5 месеца

Пак заем разбира се

Откажи
Laffil
преди 5 месеца

Що не го направите тоя министър на финансиите и всичко ще ни е цветя и рози.

Откажи