Понеделник,

Гурбетчиите вдигат цените на имотите

От: Стандарт -
1915
Гурбетчиите вдигат цените на имотите
A
A
A

Българи, които са се завърнали от чужбина, дават тласък на пазара на недвижими имоти. Години наред преди пандемията броят на емигриращите българи беше по-голям от връщащите се от чужбина. По време на пандемията тази тенденция се обърна и много хора се върнаха в родината си. Те се установяват в страната и влагат в имот спестените от работата в чужбина пари, пише Труд.

По данни на НСИ, най-много хора са се завърнали от Турция. Те се установяват предимно в Южна България и купуват имоти в района на Кърджали и Пловдив, разказаха брокери. София също привлича много хора, които се връщат от чужбина, както и идващи от останалата част на страната. Столицата е привлекателна с големите възможности за започване на работа и с по-високите заплати спрямо другите населени места. А всичко това води до нарастване на сделките с имоти.

Във Варна и Бургас пазарът на имоти също е активен. Интересът към нови имоти е висок и жилищното строителство продължава на стабилни нива. Много сделки с нови апартаменти се сключват "на зелено”. В двата морски града се търсят основно двустайни и тристайни жилища, а интересът към покупката на къщи нараства. Запитванията за къщи в района на Варна и Бургас вече имат дял от 20%. Нараства и делът на реално сключените сделки с къщи.

Купувачите на имоти във Варна и Бургас са предимно хора, търсещи собствено жилище, като често това е първият им дом. Във Варна имоти купуват представители на всички възрастови групи, а добрите условия на банките за отпускане на кредити допълнително имат положителен ефект за броя на сделките.

При предлагане на хубав имот, той не се задържа дълго на пазара. Двустайните жилища продължават да са най-търсени, следвани от тристайните. Тази тенденция остава непроменена от пандемията, казват брокери. Къщите са на трето място в желанията на купувачите. Интересът към къщите расте заради желанието на хората да имат повече простор и заради по-дългото време, което прекарват вкъщи.

Съотношението между търсенето и предлагането в Бургас и Варна към момента е подобно на пазара отпреди пандемията - на един продаван имот има купувач и половина. А в най-активните периоди купувачите дори са три пъти повече от продаваните имоти. Купувачите са активни, но не действат прибързано. Те проучват имотите онлайн и след това пристъпват към физически оглед, което им дава възможност да реагират бързо, когато открият подходящото жилище, като не се интересуват от надценени имоти, макар да са готови да платят повече за готово и ремонтирано жилище, казват брокери.


Всички новини от категория Бизнес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията