Гугъл плаща на европейски медии. Има ли шанс за България?

Засега се облажват 300 медии в Германия, Франция и още четири членки на ЕС

Гугъл плаща на европейски медии. Има ли шанс за България? | StandartNews.com

Компанията собственик на търсачката Гугъл (Google) е подписала споразумение, с които плаща на над 300 медии в Германия, Франция и още четири членки на Европейския съюз за техните новини, предаде Ройтер. Освен това фирмата планира да пусне инструмент, с който да направи по-лесно подписването на подобни сделки с други медии.

Ройтерс посочва, че тези планове ще бъдат огласени публично по-късно днес. Те следват приемането преди три години на закон за авторските права в ЕС, който изисква от Гугъл и други онлайн платформи да плащат на музиканти, изпълнители, автори, издатели и журналисти.

Медийните къщи, които са сред най-изявените критици на Гугъл, отдавна искат от правителствата да направят така, че онлайн платформите честно да плащат за тяхното съдържание. Австралия направи миналата година такива плащания задължителни. Канада прие подобно законодателство миналия месец, отбелязва Ройтерс.

"Досега ние имаме споразумения, които обхващат над 300 национални, местни и специализирани новинарски издания в Германия, Унгария, Франция, Австрия, Нидерландия и Ирландия", заявява Сулина Конал, директор за партньорството с медии и издатели, в блогпост, видян от Ройтерс. Очаква се постът да бъде публикуван по-късно днес.

Две трети от тази група са германски медии, след които са "Шпигел", "Ди Цайт" и "Франкфуртер алгемайне цайтунг".

"Обявяваме пускането на нов инструмент, с който ще се правят оферти към още хиляди медии, стартирайки от Германия и Унгария, и който ще включи други членки на ЕС в следващите месеци", посочва Конал.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай