Гриша Ганчев с пореден удар върху "Петрол"

Гриша Ганчев с пореден удар върху "Петрол" | StandartNews.com

Подставеният 68-годишен мъж взима 150 бензиностанции и част от петролна база във Варна

Гриша Ганчев е прехвърлил собствеността на най-стария дистрибутор на горива у нас "Петрол" на 68-годишен пенсионер, разкри Блиц. Това става ясно от заведеното дело в Софийски градски съд заради дълговете към КТБ. По него изненадващо ответник е фирмата "Прима консулт индъстри". Неин собственик е Чавдар Йорданов, който е баща на служителката на Гриша Ганчев - Росица Йорданова.

Точно в това дружество бяха концентрирани повечето бензиностанции на групата "Петрол". Преди това квесторите на КТБ заличиха ипотеките на банката върху бензиностанциите, като осчетоводиха цесиите и прихващанията на Ганчев. Така изкуствено бяха "стопени" дългове за 70 млн. лв. на "Елит Петрол".

Заради исковете на новите синдици Гриша Ганчев е прехвърлил собствеността, като така ще се опита да препятства възможността банката да получи каквото и да било от активите на "Петрол", смятат анализатори. Така пенсионерът Йорданов изведнъж става по документи най-силния играч на пазара на горива в страната - собственик на почти 150 бензиностанции и на част от Петролна база - Варна.

От партидата на дружеството в Търговския регистър става ясно, че на 2 ноември е направен опит за вписване на особен залог върху цялото търговско предприятие на "Прима консулт индъстри", в полза на личното дружество на Ганчев - "Литекс Комерс". От документите излиза, че "Литекс Комерс" е дало в "заем" на фирмата на Йорданов близо 67 млн. лв., за да "закупи" всички активи на "Петрол" - като ги плаща на друга фирма на Ганчев - "Кристъл Асет Мениджмънт". До вписване обаче не се е стигнало, понеже по искане на КТБ регистрацията е била спряно.

На 15 декември Ганчев се е опитал да впише фиктивна продажба на дяловете на Чавдар Йорданов в "Прима консулт индъстри" на офшорното дружество "Дарксофтлимитид", регистрирано в Обединени арабски емирства. Цената е едва 1000 лв. и то разсрочена за 6 месеца. То се представлява пак от същия Чавдар Йорданов.

На 23 декември е подадено ново заявление до регистъра, пак от Чавдар Йорданов, този път в опит за вписване на залог върху цялото предприятие, в полза на банка. Според документите, на същата дата "Прима консулт индъстри" е гарантирало с активите си заем от Е35 млн., изтеглен от "Литекс Пропърти" - друго дружество на Гриша Ганчев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай